Pákistánský hon na radikály: Armáda jich za dva dny zabila desítky

Islámábád – Pákistánští vojáci zabili 67 islamistických povstalců. Armáda přistoupila na severu země k tvrdším operacím proti radikálům po masakru ve škole v Péšávaru. Atentátníci Talibanu při něm v úterý povraždili 132 dětí a 16 dospělých.

Ve čtvrtek a dnes pákistánské armádní letectvo a pozemní oddíly zaútočily na úkryty rebelů ve správní oblasti Chajbar. Ve čtvrtek večer připravily pozemní jednotky o život deset ozbrojenců a letectvo dalších 17, včetně uzbeckého velitele. Dvaatřicet povstalců zahynulo při dnešním útoku bezpečnostních sil v údolí Tirá ve správní oblasti Chajbar, když mířili k afghánským hranicím, sdělila armáda. Při následné přestřelce utrpěli tři vojáci zranění. „Prchající teroristé na místě zanechali těla svých kompliců,“ tvrdí armáda.

Chajbar je jednou ze dvou hlavních oblastí na severozápadě Pákistánu, v nichž armáda podniká v posledních měsících operace proti islamistům. Chajbar také hraničí s Péšávarem, kde se odehrál zmíněný masakr ve škole spravované armádou. Ozbrojenci pravidelně útočí v Péšávaru a poté zase prchají do přilehlých kmenových území, kde je složité je pronásledovat. Druhou oblastí, na niž se armáda zaměřuje, je Severní Vazíristán. Tam vojáci zahájili v červnu mohutnou ofenzivu.

Taliban
Zdroj: ČT24

V jihopákistánské provincii Balúčistán bezpečnostní síly dnes usmrtily vysokého velitele Talibanu a jeho sedm spolubojovníků při třech různých raziích, které byly provedeny ještě před svítáním.

Pákistán ve středu zrušil moratorium na výkon trestu smrti za terorismus v reakci na masakr ve škole, který byl nejkrvavějším teroristickým útokem v pákistánských dějinách. Zrušení moratoria mělo ukázat odhodlání vlády v protiteroristické kampani. Toto odhodlání nicméně zpochybnilo čtvrteční rozhodnutí pákistánského soudu umožnit propuštění na kauci hlavnímu podezřelému z teroristických útoků v indické finanční metropoli Bombaji z roku 2008.

Šéf armády generál Rahíl Šaríf ve čtvrtek večer podepsal rozsudek smrti v případu šest „zapřisáhlých teroristů“, kteří již dříve dostali absolutní trest u vojenských soudů. Zatím není jasné, kdy by měli být muži oběšeni, úřady ale zpravidla jednají rychleji, když jsou rozsudky smrti podepsány.