Supermarkety v Belgii začínají nabízet hmyzí pokrmy

Brusel - V Belgii začaly velké řetězce prodejen potravin nabízet pokrmy z hmyzu jako jídlo budoucnosti. Hmyzí pomazánky, burgery, řízky, to vše teď mohou Belgičané jako první v Evropě zařadit do svého jídelníčku. Výrobci doufají, že už brzy by mohly expandovat i do ostatních států. Do sousedního Nizozemska, ale také třeba do Česka.

Larvy potemníka. Brouci nakladou vajíčka a následně trvá čtyři a půl týdne, než vyrostou. Podle belgických výrobců jsou nejchutnější. A proto nejvhodnější, aby se je naučili jíst obyvatelé Beneluxu. Larvy se chovají při teplotě 28 stupňů Celsia na jedné rodinné hmyzí farmě v Nizozemsku. Hned vedle cvrčků a kobylek, které zatím míří jako potrava do terárií pavoukům, hadům a dalším predátorům. Tyto larvy však skončí v belgických burgerech a pomazánkách, co se prodávají v tamních supermarketech.

„Hmyz tvoří 15 % našich burgerů. Nevidíte je. Vše vypadá jako normální burger nebo řízek,“ povídá Karolien Servaesová z firmy Danhert, belgického výrobce hmyzích pokrmů.

Pokrmy z hmyzu jako jídlo budoucnosti? (zdroj: ČT24)

Většina zákazníků má ale pořád předsudky. I když se hmyz bohatý na protein konzumuje v Africe nebo Asii, pro Evropany jde o kulturní šok. V Belgii ale míří vysoko - dostat hmyzí pokrm do jídelníčku jednou týdně.

Výrobci chystají expanzi do pěti set nizozemských supermarketů a v budoucnu i do dalších zemí Evropské unie. Ulehčit to má novela, kterou má v Bruselu jako stínový zpravodaj na starosti český europoslanec Pavel Poc z ČSSD. „Těch tzv. nových potravin se objevuje čím dál tím více. Je potřeba je dostat pod kontrolu, to znamená pro spotřebitele více informací a větší bezpečnost,“ podotýká Pavel Poc.