Byli jsme jako přátelé, říká předsedkyně Gottova německého fanklubu

Události: S Gottem se loučí i jeho německé publikum (zdroj: ČT24)

Karel Gott měl tisíce fanoušků v zahraničí, oblibu si získal hlavně v Německu. Několikrát tam zaplnil koncertní halu v Norimberku, města, odkud zamířily na rozloučení se zpěvákem celé rodiny.

Evžen Pach se s Gottem setkal v roce 1968 na show v Lucerně, kde vystupovali nejúspěšnější interpreti roku. O pár měsíců později odešel Pach natrvalo do Německa, setkal se s místními muzikanty a od sedmdesátých let zpíval německy Gottovy hity. „Rád bych se s Gottem rozloučil, velmi mě to zasáhlo,“ říká ke zpěvákovu úmrtí hudebník z Herzogenaurach.

„Uklidňující hudba, uklidňující pěkný hlas, právě v hektické době,“ vysvětluje si Gottovu oblibu v Německu hudebnice Roswita Pöecheová.  

Pach není jediný Gottův fanoušek z Německa, kdo zamířil v pátek do Paláce Žofín. V hudebním výběru, který doprovázel veřejné loučení se zpěvákem, proto zazněla i skladba Tausend Fenster, kterou Karel Gott zpíval v roce 1968 na pěveckém klání Eurovision Song. Němečtí posluchači za sebou zanechali stopu i v Plzni, kde se zapisovali do kondolenčních knih.

„Znám Karla Gotta 43 let, byla jsem jeho opravdu velkou fanynkou. Jeho hudba na mne vždy silně působila, byli jsme, dalo by se říci, přátelé,“ svěřila se předsedkyně Karel Gott Fanclub Niederbayern Doris Gerardová.

Gott se v Německu i Rakousku těšil popularitě díky nazpívání stovek šlágrů či titulní písně pro seriál Včelka Mája (Biene Maja), Němci jej nazývali „naším Karlem“ či „Zlatým hlasem z Prahy“. Reportéři týdeníku Die Zeit nedávno spočítali, že v německých televizích a rádiích zaznělo téměř tisíc různých písní Karla Gotta.

K německému publiku se Gott dostal poté, co na přehlídce Bratislavská lyra zaujal v létě 1966 lovce talentů pro německý trh svou interpretací písně Jaromíra Klempíře a Jiřího Štaidla Pošli to dál. Ta se o rok později objevila na Gottově debutovém singlu a vynesla mu zlatou desku.

V německy mluvících zemích Gott platil v první řadě za „Schlager-Sängera“, zpěváka šlágrů středního proudu. Tento styl se nebojí opřít ani o Volksmusik podobnou dechovce. 

Karel Gott zemřel 1. října. Lidé si ho v posledních dnech přicházeli připomenout na Bertramku před vilu, kde žil, a v pátek se desítky tisíc lidí z Česka i zahraničí přišly poklonit k jeho rakvi do paláce Žofín. Poslední rozloučení se zpěvákem se koná v sobotu v katedrále svatého Víta.