Bachmut nebudeme bránit za každou cenu, řekl Zelenskyj

Obrana obklíčeného města Bachmut bude pokračovat, ale „ne za každou cenu“, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mezitím se podle něj musí obránci připravit na protiofenzivu. Zelenskyj také uvedl, že ukrajinské síly působí ruským útočníkům u města Vuhledar „mimořádně značné“ ztráty.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor 2023)

  • 23:47

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude ve středu 1. března. Děkujeme za pozornost. 

  • 23:46

    Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Informovala o tom stanice BBC News na svém webu s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1300 kilometrů.

  • 23:41

    Ruské síly pokračují v útoku na Bachmut ve východní Doněcké oblasti a zároveň se snaží vytvořit podmínky pro ofenzivu v některých oblastech jižního Chersonu a jihovýchodního Záporoží, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil ve své večerní zprávě. 

„Není to nijak zvlášť velké město. Vlastně jako mnoho dalších měst v Donbasu zničených Rusy. Je pro nás důležité ho bránit, ale ne za každou cenu a ne tak, že všichni zemřou. Budeme bojovat tak dlouho, dokud to bude rozumné, dokud se Rusové budou snažit pokračovat v ofenzivě na Kramatorsk a Slovjansk, dosáhnout administrativních hranic Donbasu a řeky Dněpr,“ řekl v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera.

V neděli Zelenskyj popsal situaci u Bachmutu jako „velmi složitou“. V městě na frontě v Doněcké oblasti žilo před válkou sedmdesát tisíc obyvatel, nyní však podle odhadů ukrajinských představitelů zůstalo méně než pět tisíc civilistů.

Letecký pohled na Bachmut
Zdroj: ČTK / AP / LIBKOS

Prezident poznamenal, že ukrajinští obránci budou klást odpor a mezitím se připraví na další protiofenzivu. Ukrajinský generální štáb uvedl, že za neděli obránci odrazili útoky u sedmi obcí. Napjatá situace je také u Vuhledaru, kde ukrajinská obrana podle Zelenského působí okupačním silám značné ztráty, uvedla agentura Reuters.

Ukrajina se podle Zelenského připravuje na krátkou válku a brzké vítězství. „Čím dříve to přijde, tím méně budeme mít obětí. V roce 2014 byl konflikt zmrazen a to nám neprospělo. Minské dohody daly Putinovi čas připravit se na nový útok. Ale do stejné pasti se znovu nechytíme,“ zdůraznil ukrajinský prezident podle agentury Ukrinform.

Britské ministerstvo obrany v pondělí na základě informací zpravodajců uvedlo, že ztráty na životech zůstávají zejména v Bachmutu a Vuhledaru vysoké. S ohledem na blížící se první výročí od začátku plnohodnotné invaze jsou podle ministerstva ruské síly pod zvyšujícím se tlakem. Moskva proto bude tvrdit, že Bachmut dobyla, a to bez ohledu na reálnou situaci na místě, tvrdí tajné služby.

Americký Institut pro studium války (ISW) v polovině února uvedl, že Západ je znepokojen ukrajinským odhodláním Bachmut udržet. Ve své analýze se odkázal na informace západních médií, podle nichž ukrajinská armáda není s to město bránit a současně provést předpokládanou jarní protiofenzivu.

ISW se však kloní k názoru, že rozhodnutí Ukrajiny bránit Bachmut je pravděpodobně strategicky správné, a to i přes náklady, se kterými se pojí. Obrana Bachmutu donutila Kreml nasadit velkou část žoldnéřské Wagnerovy skupiny i elitních výsadkových sil k udržení postupu, který je vykoupen vysokými ztrátami. Podle amerických analytiků tato skutečnost zřejmě vytvoří příznivé podmínky pro budoucí ukrajinskou protiofenzivu.

Ruská ofenziva narazila na Vuhledar. Nový útok by vyžadoval další mobilizaci, tvrdí odborník

Naopak nová ruská ofenziva je podle expertů aktuálně málo pravděpodobná. Západní představitelé a analytici tvrdí, že Moskva jí v současnosti není schopná. V rozhovoru pro sobotní podcast War on the Rocks vojenský analytik Michael Koffman uvedl, že ofenziva Ruska začala před třemi týdny neúspěšným útokem ve Vuhledaru. Uvedl, že ačkoli současné boje mohou nabývat na intenzitě, jejich rozsah se nezvětší, dokud a pokud Rusko neprovede druhou vlnu mobilizace.

„Aby došlo k další ofenzivě, mnohem větší než této, musela by ruská armáda provést druhou mobilizaci. Potřebovali by několik set tisíc dalších příslušníků,“ řekl Koffman. Minulý týden též vysoce postavený americký vojenský představitel uvedl pro CNN, že ruské plány na novou rozsáhlou ofenzivu jsou „spíše aspirační než realistické“.

Britské ministerstvo v pondělí poznamenalo, že pokud ruská jarní ofenziva nedosáhne výsledků, napětí ve vedení okupační armády se pravděpodobně ještě zvýší.

Charkov se obává útoku ze severu

Obavy z ruské ofenzivy mají obyvatelé Charkova. Mnozí se obávají velkého útoku ze severu z Ruska, a proto město opouštějí, řekla v rozhovoru s ČTK šéfka organizace Maidan Monitoring Information Center Natalija Zubarová.

V posledních dnech město na východě Ukrajiny zasáhlo několik raketových útoků, často byly vyhlašovány letecké poplachy a následně se ozvalo několik výbuchů. „Tyto raketové útoky byly velmi hlasité a myslím, že právě i to přispělo k panice mezi lidmi,“ uvedla Zubarová.

Podle místních úřadů je v Charkově asi osm tisíc poškozených budov, polovina z nich je zcela zničených. Toto číslo nicméně zahrnuje velké rezidenční domy s množstvím bytů i menší jednopatrové domy. Ekonomika Charkova je podle Zubarové zničená a město v posledních měsících funguje „na přístrojích“. Když útoky ve druhém největším ukrajinském městě míří na energetická zařízení, často se pak části města na nějakou dobu ocitnou bez elektřiny, tepla či vody.