Rusové znovu útočili na obytné domy v Záporoží. Úřady hlásí desítky mrtvých či zraněných

Události: Rusové ostřelovali Záporoží, umírali civilisté (zdroj: ČT24)

Počet obětí nočního ruského útoku na Záporoží stoupl na třináct, zraněných je 87 lidí, z toho deset dětí. V neděli odpoledne to oznámil šéf oblastní správy Oleksandr Staruch. Podle něj ruské letadlo vypálilo dvanáct střel, které zničily částečně devítiposchoďový obytný dům a poškodily několik dalších budov. Správa města dříve uváděla sedmnáct obětí. Záporoží se stalo terčem velkého ruského útoku už ve čtvrtek. Oběti na životech hlásí po ruském útoku na kolonu civilních vozidel mimo jiné také Chersonská oblast.

Podle místních zdrojů muselo být šedesát z 87 zraněných hospitalizováno. Prezident Volodymyr Zelenskyj útok odsoudil jako „absolutní zlo“ spáchané lidmi, které označil za „divochy a teroristy“. Slíbil, že odpovědní lidé za to budou postaveni před soud.

„Ruští okupanti v noci cynicky zasáhli obytné budovy a civilní infrastrukturu v Záporoží. Informace o obětech se ujasňují, už teď ale víme o desítkách mrtvých a zraněných,“ uvedlo v ranní svodce ukrajinské armádní velení.

Správa města dříve během dne uvedla, že mrtvých je nejméně sedmnáct a že útok poškodil dvacet domů, okolo padesáti vícepodlažních budov a čtyři vzdělávací instituce. Zelenskyj dříve potvrdil nejméně dvanáct obětí. 

V Chersonské oblasti zaútočila ruská armáda z letadel na kolonu civilních vozidel. Zasažen byl mikrobus, nejméně pět lidí zemřelo, informovala s odkazem na ukrajinského ombudsmana a oblastního policejního mluvčího Ukrajinska pravda.

Další mrtvé po ruských útocích hlásí i Doněcká oblast, ostřelování čelil podle ukrajinských úřadů také okres Nikopol v Dněpropetrovské oblasti. 

Rusko opakovaně i přes nashromážděné důkazy a svědectví odmítá, že útočí na civilisty. Záporoží hlásilo ostřelování z ruské strany tento týden několikrát, ve čtvrtek při útoku zahynulo podle poslední bilance sedmnáct lidí.

Moskva na konci září prohlásila část Záporožské oblasti za ruskou, stejně jako i některá další ukrajinská území, nad kterými se jí podařilo při invazi na Ukrajinu získat kontrolu. Záporoží, které mělo před válkou přibližně sedm set tisíc obyvatel, ale zůstává pod kontrolou Kyjeva. Ruskou anexi Kyjev i Západ odmítají, neboť je nelegální.