Ukrajinský útok na jihu nepřinese zlom ve válce, soudí Landovský

Interview ČT24: Jakub Landovský (zdroj: ČT24)

Podle stálého představitele Česka při NATO Jakuba Landovského není pravděpodobné, že by s ukrajinskou ofenzivou na jihu země nastával na zásadní zlom ve válce. Řekl to v pořadu Interview ČT24. Obává se vývoje v zimě, jelikož zmrzlá půda umožní zintenzivnit manévry.

„Ukrajina je pomocí převahy v kvalitě a vysoké bojové morálce schopna kompenzovat ruskou převahu v kvantitě a množství techniky,“ popsal situaci na bojišti Landovský. Dodal ale, že síly jsou velmi vyrovnané.

Ukrajina ve fázi opotřebovávací války, ve které se konflikt právě nachází, potřebuje hlavně dvě věci – zachovat vysokou morálku svých vojáků a pokračující dodávky západní techniky. „Ukrajinci potřebují vše od maziv, paliv a munice, až po sofistikované systémy,“ řekl diplomat. Důležitou roli podle něj nyní hraje také logistika, opravárenství a schopnost efektivně zásobovat bojiště. 

K pomoci napadené zemi se postupem času přidávají další státy i mimo Evropu – například z oblasti Pacifiku, jako je Korea, Japonsko, Austrálie a Nový Zéland. Jde podle něj o dobré znamení, že pozornost, která je konfliktu věnována, neupadá.

Posouvá se také pozice Německa, které se pod tíhou mezinárodní situace a domácí politické poptávky rozhodlo k větší pomoci Ukrajině. „Je dobré, že Německo řeklo, že bude pomáhat Ukrajině tak dlouho, jak to bude potřeba. To může být velice důležitá věta, především vzhledem k tomu, že ten konflikt může být velmi dlouhý,“ okomentoval Landovský výrok německého kancléře Olafa Scholze.

Zima se blíží

Landovský očekává, že boje se potáhnou nejméně do zimy. Chladné počasí v tu dobu zpevní polnosti v zemi, což umožní rychlejší manévry většího počtu vojáků. „Na jaře a na podzim se technika může pohybovat pouze po silnicích, a to zmenšuje schopnost manévrovat,“ vysvětlil.

Landovský se vyjádřil také k plánu Slovenska poslat na Ukrajinu stíhačky Mig-21. Nemusí to podle něj ale být snadné. „Všechny iniciativy, které poměřujeme, musí respektovat jednu věc, aby se konflikt nerozšířil mimo hranice Ukrajiny. To je věc, kterou nikdo nechce,“ řekl. Spojené státy si proto prý dávají velký pozor na to, jak velký dostřel mají systémy dodávané obráncům. „Je to věc s velkým eskalačním potenciálem a je naprosto klíčové, aby se řešila v transatlantickém formátu,“ dodal.