Mykolajiv je bez pitné vody a každý den na něj padají bomby. Místní se však drží a odmítají kapitulovat

Události: Příběhy lidí z Mykolajiva (zdroj: ČT24)

Jihoukrajinský Mykolajiv se ocitl bez pitné vody. Město mezi Chersonem a Oděsou navíc každý den čelí útokům ruských vojsk. Mezi obránce černomořského přístaviště patří i jednatřicetiletá Anna, jejíž muž pomáhal hájit mariupolské ocelárny Azovstal a nyní ho vězní Rusko. V Mykolajivu s ní natáčel ukrajinský zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Drobná, jednatřicetiletá Anna jako by zosobňovala snad každou z ženských rolí dnešní bojující Ukrajiny. Je to bojovnice, matka, veteránka i manželka. Vystudovaná psycholožka vstoupila už v roce 2018 se svým mužem Antonem do mořské pěchoty. Čtyřiadvacátého února byli mezi obránci Mariupolu. Ji ranili a evakuovali, on zůstal až do samé kapitulace Azovstalu. Odtud jí poslal svou poslední fotku.

Po zajetí Antona odvezli do ruského vězeňského tábora. Anna o něm nemá žádné oficiální zprávy. Věří, že by mohl být v jedné z budoucích výměn vězňů, i když obránci Azovstalu mají pro Rusy obrovskou propagandistickou cenu. „Naposledy jsme spolu mluvili 13. dubna. Pak už jsme se nespojili. Jen přicházely SMS od společných vojenských přátel, že je naživu a že jeho stav je více méně v pořádku,“ popisuje Anna ztrátu kontaktu s manželem.

Čtyři synové Anny a Antona zůstávají v bezpečí s babičkou na západě země. Starší dva už mají o budoucnosti jasno. „Vědí, že budou vojáci jako táta s mámou. Rozhodli se, že jeden bude vojenský lékař a druhý bude letec,“ říká pyšně jejich matka.  

Ukrajina a Moskva

Těžce zkoušená Anna zatím zůstává ve svém těžce zkoušeném rodném městě. Z téměř půlmilionového Mykolajiva už před válkou utekla polovina obyvatel. Zemřelo tu 108 lidí a na 450 dalších utrpělo zranění, včetně třiceti obyvatel domu, který zasáhla ruská raketa.

„Byl to plamen jako modro-červený dům, jako obrovský modro-červený sloup. Mou ženu to odhodilo sedm metrů daleko. Raději odjela a já tu zůstal sám, tak jako teď všichni,“ říká o nárazu rakety do jeho domu obyvatel Mykolajiva Jura.

Kvůli tomu, jak blízko odsud se nachází fronta, chodí starosta Mykolajiva Oleksandr Sjenkevič s ochrankou a osobní pistolí. Vedle neustálého bombardování je největší problém zásobování vodou, Rusové totiž zničili vodovod. „Měsíc po přetržení zásobování vodou jsme ho obnovili z místní řeky Jižní Bug. Bohužel, naše čističky ji nedokážou vyčistit na úroveň pitné vody,“ uvedl starosta.

Na hladině, zpod které se čerpá užitková voda, kotví mohutný vrak. Nikdy nedokončená loď Ukrajina je sesterskou lodí Moskvy. I vlajkové plavidlo černomořské flotily, kterou Ukrajinci před dvěma měsíci potopili Rusům, postavili tady v mykolajivských docích. Další z absurdit téhle války.