Gazprom zastavil dodávky plynu do Nizozemska. Stejné opatření zavede i vůči Dánsku

Ruská státní společnost Gazprom zastavila veškeré dodávky plynu do Nizozemska. Podnik v úterý oznámil, že nizozemská obchodní společnost GasTerra, která zajišťuje dovoz, nezaplatila za surovinu dodanou v dubnu. GasTerra už v pondělí avizovala, že nepřistoupí na platby v rublech, jak požaduje Kreml. Gazprom později také informoval, že od 1. června zastaví ze stejného důvodu dodávky dánské společnosti Orsted a do Německa britské firmě Shell Energy.

„Gazprom zcela zastavil dodávky plynu společnosti GasTerra, protože firma nezaplatila v rublech,“ napsala ruská firma na Telegramu. Společnost GasTerra už v pondělí uvedla, že zavření kohoutků očekává, protože nechce přistoupit na požadavky Kremlu. Omezení dodávek nizozemským domácnostem firma nepředpokládá a uvádí, že už si plyn zajistila jinde.

Gazprom zdůraznil, že jeho obchodní partneři byli o této změně včas informováni. Požadavek ruské společnosti se ale neslučuje s uzavřenými smlouvami, které počítají s platbami v eurech.

Rusko loni vyvezlo do Nizozemska 6,67 miliardy metrů krychlových zemního plynu, což odpovídá přibližně šestnácti procentům tamní spotřeby, uvedla agentura DPA. 

Konec dodávek zasáhl i Dánsko

Společnost Orsted, která zajišťuje dodávky ruského plynu do Dánska, dříve odmítla přistoupit na platby v rublech. Dánský energetický úřad avizoval, že v důsledku přerušení dodávek neočekává žádné bezprostřední problémy v zásobování domácností.

Obdobně odmítla za dodávky plynu do Německa platit v rublech firma Shell Energy. Smlouva podle ní stanovila dodávky plynu v objemu až 1,2 miliardy metrů krychlových ročně. Gazprom uvedl, že dodávky neobnoví, dokud Orsted a Shell Energy nezaplatí v souladu s požadavky Ruska.

Gazprom už více než před týdnem přerušil dodávky plynu do Finska a v dubnu také do Polska a do Bulharska. Rusko začalo platby ve své měně vyžadovat po invazi na Ukrajinu, když na něj západní země uvalily sankce, a většinu finančních transakcí mezi Ruskem a Západem tak znemožnily.