Rusům je jedno, na co střílejí, řekl ČT gubernátor Mykolajivské oblasti Kim

Vitalij Kim v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Ruským vojákům nezáleží na tom, jaké cíle zasáhnou, jestli vojenské, či civilní. V Událostech, komentářích to uvedl gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. Strategicky položený přístav Mykolajiv na půli cesty mezi Chersonem a Oděsou ruskému obléhání zatím odolává. Gubernátor Kim, který na sociálních sítích denně svérázně informuje o aktuální situaci, podotýká, že oblast potřebuje hlavně zbraně.

„Mykolajiv je dosud volné (Rusy nedobyté – pozn. red.) město a boje probíhají na hranici mezi Chersonskou a Mykolajivskou oblastí,“ shrnul Kim v Událostech, komentářích aktuální situaci. „Nepřítel na nás pořád střílí ze vzdálenosti padesát až sedmdesát kilometrů,“ popsal gubernátor.

„Rusům je jedno, na co střílejí – na civilní objekty, na vojenské – kam se trefí,“ konstatoval Kim, podle nějž odešla z Mykolajiva kvůli válce třetina až polovina obyvatel, celkem asi 150 až 220 tisíc lidí.

Podobně jako další ukrajinští představitelé Kim uvedl, že jeho region potřebuje především zbraně. „Největší škody nám způsobují rakety Kalibr. Potřebujeme protitankové a protiraketové systémy,“ upřesnil. Západ jedná správně, ale jeho reakce je pomalá, míní gubernátor a dodal, že jsou okamžitě třeba tvrdé sankce, protože pouze ty mohou šéfa Kremlu Vladimira Putina zastavit.

Ruská taktika se podle něj mění, protože síly, které Rusové měli k dispozici, jim neumožnily získat Kyjev. „Podcenili naši armádu, takže teď se snaží shromáždit více sil pro další útok.“

„Humor je lepší než deprese“

Kim o aktuální vojenské situaci denně informuje na sociálních sítích. Jeho zprávy, v kterých používá humor i ostré vtipy či výsměch okupantům, sleduje přes sedm set tisíc lidí, tedy víc, než kolik mělo město Mykolajiv před válkou obyvatel.

Kim tvrdí, že jeho strategií je být mnohem radostnější, než je pro tento druh situace vhodné. „Váhal jsem, jak se mám zachovat, jaký tón mám zvolit, ale nakonec jsem si řekl – humor je lepší než deprese,“ shrnuje svůj přístup ke komunikaci s lidmi mykolajivský gubernátor.

Celý rozhovor nabízí video úvodu článku.