Pětidenní svátky jsou vzpruhou pro čínskou ekonomiku. Stamiliony lidí se vydaly na cesty

Události ČT: Stamiliony Číňanů jsou o svátcích na cestách (zdroj: ČT24)

Turistika v Číně zažívá po útlumu výrazné oživení. Stamiliony tamních obyvatel využily nynější pětidenní svátky pro cestování. Číňané kvůli koronaviru stále nemohou do ciziny, a tak si cestami po vlasti nahrazují to, co bylo kvůli ohniskům nákazy zakázané v únoru při oslavách lunárního nového roku. Nynější svátky jsou vzpruhou pro cestovní ruch i ekonomiku, která se zotavuje z loňského covidového zpomalení.

Tisíce Číňanů nyní berou ztečí Velkou zeď, přičemž mnozí ani nemají roušky. Podobně to vypadá na dalších místech. Miliony lidí plní turistické destinace, restaurace a navštěvují rodiny.

„O májových svátcích máme rezervováno devadesát procent pokojů,“ potvrzuje zájem Sia Jü-kchun, generální ředitel hotelu Novotel v Sienu.

Úřady odhadují počet cest po souši, vodě a vzduchem za pět dnů svátků na 265 milionů. Takové číslo Čína viděla naposledy v roce 2019, než se objevil koronavirus. Pracovníci na nádražích se snaží zvládat nápor.

„Kvůli velkému počtu cestujících jsme upravili nástupiště k rychlovlakům, aby se během deseti minut stihlo odbavit a nastoupit tisíc lidí,“ doplňuje Li Jen-chung, pracovník železnice v Chöch-chotu.

Malé a středně velké podniky se potýkají s následky pandemie

Ačkoliv se ekonomika odrazila od covidového zpomalení, spotřeba na rozdíl od průmyslové výroby zaostává. Maloobchodní tržby se zvedají postupně. V březnu meziročně vzrostly o víc než 34 procent a vyhlídky jsou optimistické.

„Ekonomické zotavení nezáleží jen na produktivitě a poptávce, ale i na spotřebitelském a investičním trhu. Výkon úplného oživení je zřetelnější na regionální úrovni,“ vysvětluje analytik Čang Li-čchin z Centra Státní rady pro výzkum rozvoje.

Slabým článkem zotavení jsou malé a středně velké podniky, kterých jsou desítky milionů včetně restaurací a obchodů. Ve městech zaměstnávají až osmdesát procent lidí a představují nejméně polovinu daňových příjmů. Mnohé stále zápasí se slabou poptávkou, rostoucími náklady a tvrdými úvěry od bank, které nechtějí utápět peníze ve zraněných firmách.