Hromadné testování zjišťující výskyt nemoci COVID-19 skončí dříve, než hygienici očekávali

Události: Hromadné testování míří do finále (zdroj: ČT24)

Ve studii zjišťující kolektivní imunitu proti COVIDu-19 bylo od čtvrtka otestováno v Praze, Brně, Litoměřicích a na Olomoucku už přes 18 tisíc lidí. Hromadné testování reprezentativního vzorku společnosti tak míří do finale, a to dříve, než hygienici očekávali. Celkem chtějí výzkumníci odebrat krev 27 tisíc lidí.

V Praze byly naplněny požadované počty dobrovolníků ve všech věkových skupinách již v neděli 26. dubna. V hlavním městě se tak pokračuje už pouze s testováním osob, které cíleně vytipoval a oslovil Český statistický úřad (ČSÚ) nebo Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Právě ti by měli podle ministerstva zdravotnictví zvýšit výpovědní hodnotu výsledků projektu. Vojenské stany z centra města zmizí nicméně už v úterý večer, další testování tak bude probíhat až do konce dubna přímo v IKEMu.

Hotovo mají i v Litoměřicích. Celkem tam zdravotníci otestovali tři tisíce lidí.

  • Praha: jen lidé oslovení ČSÚ
  • Litoměřice: ukončeno
  • Olomouc: otevřené pro dobrovolníky ve věku 18–39 let
  • Litovel a Uničov: jen objednaní
  • Brno: otevřené pro dobrovolníky ve věku 8–17 let
  • zdroj: ČT/ČTK

Přestože testování je částečně uzavřené, z průběžně získaných dat nelze nic vyvozovat. „Zhodnocení studie musí probíhat jako celek se všemi kohortami, včetně těch mimopražských. Takže není možno říkat nějaká data z jednotlivých míst, která se mohou lokálně odlišovat,“ uvedl děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo.

Až do pátku pokračuje testování v Olomouci. Tam ale funguje rezervační system a většina míst už je obsazena. Mimo rezervaci nicméně mohou stále přijít dobrovolníci věkové kategorie 18 až 39 let a lidé pozvaní ČSÚ. Obdobně jsou na tom Litovel a Uničov, kde testují už jen objednané a plánují testování ukončit rovněž o den dříve.

V Brně se bude testovat do čtvrtka, a to děti od 8 do 17 let, od kterých chybí zhruba 150 vzorků. Od středy bude k testování v Brně otevřen už jen jeden stan na Moravském náměstí.

Testovací stany navštívila kontrola

Na odběrová místa dorazila v úterý kromě zájemců o test také kontrola. Vědci totiž potřebovali ověřit, jakým způsobem zdravotníci odebírají a vyhodnocují testy, aby předešli případným chybám, které by zkreslily výsledky.

Vědci během dne zkontrolovali všechna stanoviště. Přesnost testování ověřili zaslepenými vzorky, které nechali na každém místě vyhodnotit. „Jeden je vždy pozitivní a druhý negativní. My sami nevíme, který je který,“ vysvětlil vedoucí kontroly z Masarykova onkologického ústavu Dalibor Valík.

Na odběrném místě oba vzorky otestují, označí a zpracují. Následně pak bude možné ověřit, zda odběrové místo vzorek vyhodnotilo správně. Jak jednotlivá stanoviště obstála, bude známé ve středu.

S nemocí COVID-19 se možná setkala desetina populace, předpokládají modely

Výsledky studie mají být známé na začátku května. Má ukázat, kolik je v populaci lidí, kteří se s nemocí už setkali, ale neměli žádné vážné příznaky, které by je dovedly k lékaři a běžnému odběru u podezření na COVID-19. Dosavadní modely Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR počítaly s tím, že by to mohla být zhruba desetina populace.