Trump se chystá pozastavit imigraci do USA, podle médií stopne i zelené karty a pracovní víza

Americký prezident Donald Trump na Twitteru oznámil, že se kvůli pandemii koronaviru chystá podepsat exekutivní příkaz, jímž chce dočasně pozastavit imigraci do USA. Důvodem je podle něj snaha o zpomalení šíření koronaviru v USA a starost o zaměstnanost Američanů. Podle médií chce Trump pozastavit i vydávání zelených karet a pracovních víz. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného vládního činitele napsala, že prezident dekret podepíše možná ještě v úterý, případně ve středu.

„Ve světle útoků neviditelného nepřítele, stejně jako nutnosti ochránit zaměstnání našich skvělých amerických občanů, podepíšu exekutivní příkaz, který dočasně pozastaví imigraci do Spojených států,“ napsal Trump na Twitteru.

Prezident však neuvedl, jakých imigračních programů se bude zákaz týkat ani jak dlouho by měl trvat. Bílý dům zatím podrobnosti nesdělil.

Podle listu The New York Times (NYT) chce Trump dočasně zakázat i vydávání takzvaných zelených karet, které opravňují držitele k trvalému pobytu v USA, a pozastavit i vydávání pracovních povolení pro cizince. Rozhodnutí by mohlo padnout v příštích několika dnech, napsal NYT.

Trump by tak zastavil jak příliv nelegálních migrantů a žadatelů o azyl, tak i legální přistěhovalectví z ciziny. Podle agentury AP koronavirus už nyní přistěhovalectví do USA výrazně zpomalil, především v důsledku karantény a omezení letecké dopravy.

Návrh exekutivního příkazu podle agentury Bloomberg požaduje po zahraničních zaměstnancích v technologickém odvětví, kteří v USA pracují na vízum, aktuální potvrzení, že jejich pozice není na úkor pracovního místa pro Američany.

Dekret rovněž na 90 dní zablokuje možnost získat většinu typů pracovních víz, výjimkou budou pozice v zásobování potravinami, zdravotnictví či lékařském výzkumu, dodal Bloomberg.

Demokraté kritizují, republikáni chválí

Trumpovy záměry vyvolaly protesty demokratické opozice. „V době, kdy země bojuje s pandemií a zdravotníci riskují své životy, prezident útočí na přistěhovalce a svádí na ostatní své vlastní chyby,“ reagovala na Twitteru bývalá demokratická prezidentská kandidátka Amy Klobucharová.

Další někdejší kandidát Julián Castro označil Trumpův plán za přihlouplý. „Jakmile utnete imigraci, poškodíte naší ekonomiku, už nyní oslabenou,“ vzkázal Castro do Bílého domu.

Republikánští zákonodárci naopak plán vítají. „Díky, prezidente! Veškeré přistěhovalectví do USA by se mělo zastavit, dokud každý Američan nedostane práci, pokud o ni stojí,“ uvedl arizonský poslanec federálního Kongresu Paul Gosar.

Podle komentářů amerického liberálního tisku se prezident snaží zneužít nynější krize k tomu, aby dosáhl svých politických cílů a fakticky zastavil migrační proudy na jihu USA. Podle NYT je Trumpův záměr „zatím nejrozsáhlejším pokusem oddělit zemi od zbytku světa“. 

Konzervativní média naopak Trumpovo rozhodnutí vítají jako účinnou zbraň proti skokovému růstu nezaměstnanosti. Týdeník Spectator USA třeba napsal, že „vzhledem k desítkám milionů nezaměstnaných Američanů by bylo dobré slyšet jediný udržitelný argument“ proti Trumpovu plánu.

Události: Tři měsíce od první nákazy v USA (zdroj: ČT24)

Pomoc podnikům a nemocnicím

Američtí demokraté a republikáni se dohodli na záchranné pomoci malým podnikům a nemocnicím. Senát USA ji v úterý schválil jednomyslně a vyčlenil rovněž peníze na testování. Balík má objem v přepočtu 12,7 bilionu korun. Sněmovna reprezentantů by o něm mohla hlasovat později v tomto týdnu. 

Spojené státy v úterý překonaly hranici 800 tisíc nakažených. Vyplývá to ze statistiky portálu Worldometer. Podle propočtu americké Univerzity Johnse Hopkinse se USA této bilanci blíží. Celková čísla nicméně naznačují, že situace v zemi se začíná stabilizovat.