Senioři zažili těžké časy. I proto věří, že vše bude zase v pořádku, míní gerontoložka Holmerová

Iva Holmerová v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Lékařka a gerontoložka Iva Holmerová v Interview ČT24 ocenila nařízení, které zavádí během současného nouzového stavu speciální otevírací hodiny pro seniory. Podle ní jde o výborný nápad, což uznali i její kolegové gerontologové. Nařízení má i symbolický význam. „Společnost ukazuje, že hodlá pro seniory něco udělat, že je na starší lidi brán ohled,“ uvedla.

Seniory však podle gerontoložky Ivy Holmerové, co se týče technologií, mladí lidé značně podceňují. Mnoho ze starších lidí zvládá e-maily nebo videohovory. „Je důležité s nimi komunikovat, zejména v této době, kdy je fyzický kontakt omezen,“ řekla v souvislosti s koronavirovou pandemií.

Gerontoložka na druhou stranu upozornila, že si senioři obecně neradi říkají o pomoc, je pro ně důležité být i ve vysokém věku co nejvíce soběstační. Dodala, že hlavně na malých vesnicích by se neměli zcela izolovat a nebát se dojít si sami nakoupit.

„Je ale také důležité, aby si nechali pomoci. Významná je teď role obcí a profesionálních služeb. Zdravotnické a sociální služby se snaží v současné době reorganizovat, aby mohly fungovat. Všichni se snaží, aby se situace zlepšila,“ řekla. Starší lidé by prý měli pamatovat, že situace je závažná, ale i když se příznaky projeví, není třeba zmatkovat. Mezi seniory je totiž v zahraničí i hodně vyléčených.

„Měli by si dopřávat“

Starší lidé prožili mnoho různých útrap a nějakým způsobem se s tím vyrovnali, myslí si Holmerová, čímž si vysvětluje, že právě proto teď přistupují k tomu, že nějaké služby nejsou k dispozici, s pokorou. Senioři prý věří, že vše bude zase v pořádku.

„Prožili mnohá období, byli nuceni šetřit, stále počítají s výdaji pro rodinu. Ale situace je teď taková, že zejména starší lidé by si měli dopřát. Měli by si objednat služby, aby žili v komfortu, aby se měli dobře. Tím by pomohli nejen sobě, ale i poskytovatelům těch služeb.“

Dodala, že k udržení psychické pohody je pro seniory důležité smysluplně žít, pokračovat v činnosti, zůstat pozitivní, chválit se. A pokud to jde, zcela se neizolovat.