Téma Rezignace Theresy Mayové

Rezignace Theresy Mayové

Začala soutěž „kdo nahradí Mayovou“. Zapojil se i exministr pro brexit Raab

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock podle očekávání oznámil, že chce usilovat o post vůdce Konzervativní strany. Její dosavadní vůdkyně a premiérka Theresa Mayová v pátek prohlásila, že v čele strany skončí 7. června. Výběr jejího nástupce začne o tři dny později a svůj záměr kandidovat už potvrdili čtyři politici, Hancock je pátý. Jako šestý v pořadí kandidaturu podle Reuters oznámil exministr pro brexit Dominic Raab.
Brexit

Theresa Mayová odchází. Britskou premiérku položil brexit, který si původně nepřála

Po necelých třech letech končí éra Theresy Mayové. V pátek šéfka britské vlády oznámila svou rezignaci, v čele konzervativců skončí sedmého června. Premiérkou zůstane, dokud si její strana nenajde nového vůdce. Dvaašedesátiletá Mayová, jejíž vládnutí je spojené s nekončícím vyjednáváním o brexitu, vstoupila do politiky před více než dvaceti lety, když se stala konzervativní poslankyní. Předtím, než se stala šéfkou vlády, šest let vedla britské ministerstvo vnitra.

Mayová oznámila svou rezignaci. V čele strany skončí 7. června

Premiérka Theresa Mayová 7. června skončí jako vůdkyně britských konzervativců. Oznámila to v pátek po schůzce s šéfem parlamentního výboru konzervativních poslanců Grahamem Bradym. V čele vlády zůstane, dokud si její strana nenajde nového vůdce. Tlak na rezignaci Mayové v posledních týdnech zesílil hlavně kvůli její vytrvalé snaze prosadit parlamentem již třikrát odmítnutou dohodu o brexitu. Agentura Reuters tvrdí, že krize kolem brexitu se tímto prohloubí. Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn chce, aby se v království co nejrychleji konaly předčasné parlamentní volby.

Britští konzervativci budou vybírat nového lídra. Největší šance má exministr Johnson

Britská konzervativní strana bude po rezignaci premérky Theresy Mayové volit nového předsedu. Největší šance z celkem pěti hlavních kandidátů má podle průzkumů bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. Volila by ho zhruba třetina stranických kolegů. Johnson je zastáncem tvrdého brexitu a v roce 2016 patřil mezi hlavní reprezentanty kampaně za britský odchod z EU.
Brexit

Britská premiérka ustála novou revoltu v Konzervativní straně, vládu ale opouští Andrea Leadsomová

Z britské vlády odstoupila Andrea Leadsomová, jež má na starosti vládní agendu v Dolní sněmovně. Nesouhlasí s novou strategií Mayové ohledně brexitu. Britská premiérka Theresa Mayová ustála další vzpouru svých stranických kolegů. Konzervativci po zasedání poslaneckého klubu nedostanou možnost ihned hlasovat o jejím sesazení. Mayová v úterý představila návrhy, které považuje za významné změny v rozvodové smlouvě. Chce umožnit hlasování o celní unii s EU i referendu o brexitové smlouvě. Labouristé však nabídku odmítli.

Brexitová jednání skončila fiaskem. Corbyn a Mayová další rozhovory neplánují

Šéf britských opozičních labouristů Jeremy Corbyn oznámil, že brexitové rozhovory s vládou ztroskotaly. Jejich cílem bylo najít východisko z patu ohledně odchodu země z Evropské unie. Podle Corbyna zašla jednání tak daleko, jak jen to bylo možné, ale nepodařilo se překonat vzájemné rozpory. „Přestože v některých bodech bychom kompromisu dosáhli, je jasné, že v jiných zásadních opatřeních se rozcházíme,“ uvedl Corbyn v dopise premiérce Therese Mayové. Podle britského tisku bude patrně následovat série průzkumných hlasování v parlamentu.

Boris Johnson bude kandidovat na předsedu Konzervativní strany

Bývalý britský ministr zahraničí a jedna z hlavních tváří kampaně za brexit Boris Johnson ve čtvrtek oznámil, že bude kandidovat na funkci vůdce Konzervativní strany po premiérce Therese Mayové. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC. „Samozřejmě, že do toho půjdu,“ řekl Johnson na zasedání asociace britských pojišťovacích agentů.
Události komentáře

Poslední tři roky jsou promarněnou příležitostí, řekl ČT konzervativní zastánce brexitu Hannan

Tři roky, které uplynuly od britského referenda o vystoupení z EU, jsou promarněnou příležitostí. V Událostech, komentářích to řekl britský konzervativní politik a zastánce brexitu Daniel Hannan. Naopak bývalý europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček (ČSSD) současný chaos očekával.

Voliči v místních volbách v Anglii potrestali za brexitový chaos jak Mayovou, tak Corbyna

Ze čtvrtečních místních voleb v Anglii a Severním Irsku odchází jako poražené obě největší britské politické strany poté, co voliči podle médií potrestali vládní konzervativce a opoziční labouristy za jejich postup při odcházení země z Evropské unie. Konzervativci ztratili kontrolu nad zastupitelstvy ve 44 volebních obvodech a ačkoli labouristy takový propad nepostihl, neúspěchu vládní strany nedokázali využít. Stovky křesel v místních radách získala Zelená strana a liberální demokraté, tedy uskupení podporující setrvání Británie v Evropské unii.
On-line přenos

Britská premiérka oznámila rezignaci

  • 20:39

    Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost. On-line přenos končí. Dění ve Velké Británii budeme nadále sledovat.

  • 20:21

    Jestli se Britové rozhodnou opustit EU bez dohody, hrozí podle politologa Bořivoje Hnízda politický chaos. "Pokud její nástupce prosadí brexit s dohodou, tak bude Mayová hodnocena špatně. Ale jestliže její nástupce také Británii z Unie nevyvede, bude se říkat, že se Mayová snažila najít kompromis, neustále o tom mluvila, a nebyla vyslyšena," domnívá se Hnízdo.

  • 19:22

    Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt a jeho předchůdce Boris Johnson dnes jako první potvrdili, že se v následujících týdnech budou ucházet o post lídra Konzervativní strany, a tudíž i příštího premiéra Británie. Jak dnes oznámila končící premiérka Theresa Mayová, souboj oficiálně začne až 10. června. Podle webu BuzzFeed News je už ale jasné, že v něm nebudou chybět další dvě jména: ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart a bývalá ministryně práce Esther McVeyová.