Téma 20 let členství ČR v NATO

20 let členství ČR v NATO

Úder na Jugoslávii zastavil genocidu v Kosovu. Zeman ho tehdy sám schválil, dnes lituje

Když se Česko spolu s Polskem a Maďarskem stalo 12. března 1999 členem Severoatlantické aliance, byl to významný mezník a symbolické potvrzení pádu železné opony. Rozšíření NATO však částečně zastínila vrcholící krize v Kosovu, která se stala pro nováčky zatěžkávací zkouškou – a Česko v ní nepodalo právě přesvědčivý výkon. Necelé dva týdny po rozšíření  Aliance zaútočila na srbské cíle, aby zastavila čistky vůči kosovským Albáncům a humanitární katastrofu.

Generál Pavel: Česká armáda za dvacet let v Alianci prokázala, že patří k těm nejlepším

Do armády vstupoval ještě na druhé straně barikády – v dobách Varšavské smlouvy. Po politických změnách v zemi a vstupu do NATO se generál Petr Pavel za dvacet let vypracoval do nejvyššího vedení Severoatlantické aliance. A česká armáda podle dnes už bývalého náčelníka generálního štábu ve výslužbě, generála Petra Pavla, po dvaceti letech v Alianci patří k těm nejlepším.
20 let v NATO

Jak se změnila armáda po 20 letech v NATO? Je menší, profesionální a těší se důvěře veřejnosti

Česká armáda prošla během 20 let od vstupu do Severoatlantické aliance výraznou proměnou. Je jednak menší, na druhou stranu je od roku 2005 profesionální a vojáci získávají zkušenosti na zahraničních misích. Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty naše armáda od vstupu do aliance dospěla a z lidského hlediska je na vysoké úrovni. Stále má ale nedostatky, hlavně co se týče techniky. Modernizace spolkla v uplynulých dvou dekádách desítky miliard korun, ve výzbroji to však armáda poznala jen někde. Nové stroje má třeba stíhací letectvo, naopak tankisté stále používají sovětské modely T- 72, i když modernizované.

Většina sněmovních stran si vazby s NATO cení. Kritičtí jsou komunisté a SPD

Většina z devítky sněmovních stran a hnutí hodnotí členství České republiky v NATO pozitivně, vstup do Aliance jejich zástupci většinou považují za klíčový okamžik polistopadové historie. Severoatlantickou alianci naopak kriticky hodnotí komunisté a SPD Tomia Okamury.

Metnar: Sami současné hrozby nezvládneme, NATO potřebujeme

Členství v NATO umožnilo Česku zapojit se do systému kolektivní obrany, který je v dnešním světě pro zemi naší velikosti jedinou možností, myslí si ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Je pyšný na české vojáky a slibuje, že se zlepší i technické vybavení armády.
20 let v NATO

Budoucnost NATO? Informační válka a odstrašování Ruska, ale i možní nováčci

Už dvacet let je Česká republika členem Severoatlantické aliance, jejíž priority se postupně mění. V nejbližší budoucnosti mezi klíčové cíle patří odstrašení Ruska a s tím související posílení mise v Pobaltí, ale i boj s falešnými zprávami. Aliance by také do svých řad mohla přivítat nové členy, mluví se třeba o Gruzii či Makedonii.

Češi jsou spokojeni se členstvím v NATO i s účastí v misích, ukázal průzkum pro ČT

Na rozdíl od vstupu do Evropské unie nerozhodovali o připojení k Severoatlantické alianci lidé v referendu. Podle průzkumu pro Českou televizi jsou se členstvím v NATO většinou spokojeni.

Americký generál Hodges: Do deseti let hrozí válka s Čínou

Někdejší velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges si myslí, že během deseti let může vypuknout válka s Čínou. Vyplývá to podle něj z toho, co dělá Čína a co říkají její představitelé. Spojené státy proto podle něj potřebují spojence z Evropy, Kanady a Austrálie. Vyzval také Německo, aby dalo více peněz na obranu. Hodges to řekl na Pražském hradě na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, která se koná u příležitosti výročí 20 let vstupu České republiky, Polska a Maďarska do NATO.
20 let v NATO

Průvodce českou armádou. Nahlédněte k dělostřelcům, chemikům či vojenské policii

V jaké kondici je armáda dvacet let poté, co se Česká republika stala členem Severoatlantické aliance? Krátká videa představují jednotlivé jednotky.

Česko je v NATO 20 let. Prezident Zeman kritizoval vyjednávání s Talibanem, obává se posílení terorismu

Česko si připomíná dvacet let od svého, polského a maďarského vstupu do Severoatlantické aliance. Český premiér Miloš Zeman při svém projevu při slavnostním aktu na Pražském hradě kritizoval probíhající vyjednávání s hnutím Taliban a vyzval k boji proti terorismu. Již před ním promluvila bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, která varovala před ústupem od demokratických hodnot v aliančních zemích.

NATO

  • Severoatlantická aliance (NATO), jejímž hlavním cílem je zajištění mezinárodního míru a bezpečnosti členských zemí, vznikla na základě Severoatlantické smlouvy. Jejích 14 článků platí dodnes. Dokument podepsali 4. dubna 1949 ve Washingtonu ministři zahraničí 12 zemí (USA, Kanady, Belgie, Dánska, Francie, Islandu, Itálie, Lucemburska, Nizozemska, Norska, Portugalska a Británie).
  • V současnosti je členem 29 zemí. V roce 1952 se připojilo Řecko a Turecko (jediná muslimská země v alianci), v roce 1955 Německo a v roce 1982 Španělsko.
  • V roce 1999 do NATO vstoupily jako první postkomunistické země Česko, Polsko a Maďarsko. Stalo se tak osm let po rozpuštění Varšavské smlouvy.
  • V roce 2004 se členy NATO staly Slovensko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko a Bulharsko a v roce 2009 Chorvatsko a Albánie a jako zatím posledním, 29. členem NATO se v roce 2017 stala Černá Hora.
  • Klíčový článek 5 Severoatlantické smlouvy říká, že smluvní strany považují ozbrojený útok proti jedné nebo několika z nich za útok proti všem a zavazují se v takovém případě přispět na pomoc napadeným členům.
  • Vstup do NATO bývá označován za jeden z největších úspěchů české zahraniční politiky po listopadu 1989.

Zdroj: ČTK

20 let v NATO

„Naše země už nikdy nepodlehne ani nebude obětována.“ Před 20 lety Česko vstoupilo do NATO

Na jaře 1989 seděl Václav Havel ve vězení a československá armáda plně podřízená sovětské generalitě se pod transparenty „Se Sovětským svazem na věčné časy“ připravovala na možný střet s imperialisty ze Západu. Uběhlo pouhých deset let – a Havel v roli prezidenta suverénní a demokratické republiky stvrzuje ve Spojených státech vstup své země do Severoatlantické aliance. „Dává nám to naději, že naše země už nikdy nepodlehne ani nebude obětována,“ řekl tehdy s odkazem na mnichovský diktát a sovětskou okupaci. Česko spolu s Polskem a Maďarskem se staly členy NATO přesně před dvaceti lety, 12. března 1999.
20 let v NATO

Voják dnes může říct svůj názor. To bylo za komunismu nemyslitelné, srovnává generál Šedivý

Československá lidová armáda v rámci Varšavské smlouvy jen plnila zadání komunistů z Kremlu. Česko se v rámci NATO samo rozhoduje, čím přispěje, říká bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, který má zkušenost se službou v obou vojenských blocích. Upozorňuje také na propastný rozdíl v politizaci vojska: „Že by někdo byl hodnocen podle toho, zda zná usnesení koaliční vlády, jako dřív musel znát usnesení Ústředního výboru KSČ, to už dnes není.“ Zdaleka největší změnu však spatřuje ve vztahu k vojákům, o nichž se konečně začalo přemýšlet jako o lidech.
20 let v NATO

Česká armáda působila na Balkáně, v Perském zálivu i v Afghánistánu. Během zahraničních misí 29 vojáků padlo

Česká republika se sice stala členem Severoatlantické aliance v roce 1999, už předtím ale naši vojáci vyrazili na zahraniční mise. Vůbec první byla operace Pouštní bouře v roce 1990 v Perském zálivu. Nejpočetnější zastoupení měla naše armáda v zemích bývalé Jugoslávie, kde se vystřídalo zhruba 18 tisíc českých a tehdy ještě československých vojáků. Do Afghánistánu zamířilo asi 9 tisíc a do Iráku více než 2300 příslušníků armády. Řada vojáků bohužel zaplatila cenu nejvyšší, od roku 1990 zahynulo při zahraničních misích celkem 29 vojáků.

Země V4 slaví 20 let v NATO: Už to není jen o tancích a letadlech, zdůraznil Babiš ve Varšavě

Premiéři a ministři obrany zemí visegrádské čtyřky (V4) oslavili ve Varšavě dvacáté výročí vstupu do Severoatlantické aliance. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na ceremoniálu zdůraznil přínos Aliance pro českou bezpečnost. Výzvou do budoucna je podle něj zajištění kybernetické bezpečnosti. Babiš také varoval před antiamerikanismem. „Bez Ameriky není obrana Evropy možná,“ řekl. Na ceremoniál navázala ukázka cvičení aliančních jednotek v Polsku. Premiéři poté zavítali mezi příslušníky první varšavské tankové brigády.
20 let v NATO

OBRAZEM: Česko je už 20 let v NATO. Připomeňte si dobu povinné vojny i přechod k profesionální armádě

Před dvaceti lety, 12. března 1999, vstoupila Česká republika do Severoatlantické aliance (NATO). Předtím bylo Československo součástí Varšavské smlouvy a základní vojenskou službou si musela projít většina mladých mužů. Připomeňte si historii armády na fotografiích jak z doby socialismu, tak po roce 1989 a po vstupu do NATO.

NATO, Ukrajina i Afghánistán. Přečtěte si společné prohlášení Trumpa a Babiše

Společné prohlášení prezidenta Spojených států Donalda J. Trumpa a premiéra České republiky Andreje Babiše (v neoficiálním překladu):

Americký velvyslanec King vidí jako hlavní hrozby pro NATO Rusko a Čínu

Americký velvyslanec Stephen King vystoupil s projevem na semináři k dvacátému výročí vstupu České republiky do NATO. Rusko a Čína jsou podle něj hlavní hrozby pro Severoatlantickou alianci. Zmínil se také o českém rozpočtu na obranu, který nedosahuje požadovaných dvou procent HDP. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) však velvyslance ujistil, že je naplnění závazku do roku 2024 věrohodné.

Po odchodu NATO vzniknou v Afghánistánu inkubátory teroristů, varoval Zeman

Český prezident Miloš Zeman při schůzce s kolegy z dalších osmi členských zemí NATO ze střední a východní Evropy obhajoval alianční misi v Afghánistánu. Na Twitteru to uvedl ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák, který se setkání účastnil. Současná jednání USA s hnutím Taliban jsou podle českého prezidenta riskantní.

Slovanský patron válečníků Perun ochrání české vojáky. Nový obrněný vůz kompletně vyvinula tuzemská firma

Speciální síly v Prostějově dostanou čtyři nová obrněná vozidla Perun. Obrněnci nesoucí jméno po slovanském patronovi válečníků mají více chránit posádku v případě exploze pod vozidlem. Za čtyři kusy armáda zaplatí sto milionů korun. Vojskové zkoušky perunů mají být hotovy do poloviny roku.

Rusové se patrně snaží otevřít v Evropě další frontu. Útoky musíme zastavit, vyzval Pompeo

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ve středu varoval před plány Ruska zvýšit svou dominanci ve světě. Při návštěvě praporu NATO v polském Bemowo Piskie v této souvislosti podle agentury PAP zdůraznil, že USA a západní země musejí udělat vše pro to, aby zastavily takové útoky, jako byla například invaze na Ukrajině nebo anexe Krymu.

Metnar: Pokud se USA stáhnou z Afghánistánu, budeme je následovat

Česká armáda stáhne vojáky z Afghánistánu, pokud ze země odejdou Spojené státy. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) to řekl v rozhovoru pro sobotní Právo. Česko bude podle něho adekvátně reagovat na snížení počtu nebo stažení amerických vojáků.

Smlouvy na radary, vrtulníky i BVP podepíšeme letos, slíbil Metnar. Chce investovat 61 miliard

Během tří let by měla armáda utratit 61 miliard korun, prohlásil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Do konce letošního roku chce mít podepsané smlouvy na strategické zakázky: radary, vrtulníky a bojová vozidla pěchoty. O velkých armádních nákupech se přitom hovoří už dlouho, podpis smluv se ale neustále odkládá.

Armádní nábory zabírají: Vojáků je nejvíc od zrušení povinné vojenské služby

V českých ozbrojených silách slouží nejvíc vojáků od vzniku profesionální armády – aktuálně je to přes 25 tisíc mužů a žen. Armáda chce ale ještě letos nabrat dalších 2200 nováčků. Nábor zatím probíhá podle plánu: v lednu obléklo uniformu přes tři sta lidí, další stovky pak přibudou od dubna. A nábory nováčků plánuje také policie.

Běh, sjezd, lezení, střelba, sníh a mráz. Jesenický Winter Survival vytřídí nejtvrdší vojáky

Hned dvakrát se k historii obrací letošní ročník armádního přeboru Winter Survival. Pořadatelé chtějí připomenout jednak čtvrt století existence náročného novodobého závodu, jednak i výročí prvních mezinárodních armádních lyžařských závodů, které se uskutečnily v únoru 1924 v Železné Rudě. Závodníky i letos čekají náročné přesuny zasněženými Jeseníky, budou se muset vypořádat s vypětím fyzickým i psychickým.