Téma Hlasování britského parlamentu o brexitu

Hlasování britského parlamentu o brexitu

Brexit

Neřízený brexit 12. dubna nepřichází v úvahu, potvrdila britská Sněmovna lordů

Britská Sněmovna lordů schválila návrh zákona, který vylučuje odchod země z Evropské unie bez dohody 12. dubna. Návrh pověřuje premiérku Theresu Mayovou, aby vyjednala odklad brexitu, pokud by tento pátek hrozilo Británii neřízené opuštění EU. Horní parlamentní komora přijala text s drobnými změnami, které následně schválila i Dolní sněmovna.
Brexit

Britští poslanci odmítli další čtyři varianty brexitu. Celní unie neprošla o pouhé tři hlasy

Britští poslanci se po sérii negativních stanovisek z minulého týdne pokoušeli opět najít shodu na některé z variant odchodu Velké Británie z Evropské unie. Hlasovali celkem o čtyřech návrzích, všechny ale odmítli. Mezi alternativami k vládní dohodě byla trvalá celní unie s EU, která neprošla o pouhé tři hlasy, vazby v „norském stylu“, nové referendum i zajištění, že nedojde na tvrdý odchod – včetně zastavení brexitu. Návrhy nejsou pro vládu závazné.
Brexit

Britské vládě hrozí rozpad, tvrdí tisk. Část konzervativců údajně podpoří celní unii s EU

Premiérka Theresa Mayová by mohla vypsat předčasné volby, pokud se jí v parlamentu nepodaří prosadit již třikrát odmítnutý návrh brexitové dohody. Spekulují o tom britské nedělníky. Konzervativní poslanci ale budou chtít volbám zabránit, míní tisk. Vládě hrozí rozpad, pokud se premiérka rozhodne pro odklad brexitu, pro celní unii nebo pro odchod z EU bez dohody, obávají se média.
Brexit

Dohodu ne, tak co dál? Mayová chce hlasovat počtvrté, ve hře jsou i alternativy z parlamentu

Všechny možnosti, jak dostat Velkou Británii z brexitového patu, jsou stále ve hře, tvrdí šéf Konzervativní strany Brandon Lewis. Premiérka Theresa Mayová podle BBC nyní hledá cestu, jak zajistit čtvrté hlasování o dohodě s EU, kterou zákonodárci v pátek znovu odmítli. V pondělí pokračují sondážní rozhovory, při nichž budou poslanci hlasovat o alternativách. V minulém kole jen těsně neprošla celní unie s Bruselem a referendum o dohodě.
Brexit

Pohřbili brexitáři vlastní projekt? Britská média po třetím debaklu zmiňují i „absurdní“ čtvrtý pokus

Předčasné volby nebo čtvrtý pokus o prosazení brexitové dohody. To jsou nejčastější scénáře dalšího vývoje dle britských médií. Poslanci v pátek už potřetí odmítli text smlouvy, kterou vyjednala premiérka Theresa Mayová v Bruselu. List Financial Times (FT) považuje další hlasování za absurdní. Daily Telegraph míní, že Mayová by měla dojednat odklad brexitu a odstoupit.
Brexit

Třetí fiasko v řadě. Britští poslanci znovu odmítli dohodu s EU

Britští poslanci i napotřetí odmítli brexitovou dohodu s Evropskou unií. Pro smlouvu hlasovalo jen 286 zákonodárců, k přijetí bylo třeba 318 hlasů. Termín brexitu je nyní 12. duben. Pro dohodu, tentokrát bez politické deklarace o budoucích vztazích, zřejmě hlasovali i někteří euroskeptici. Labouristé mluví o „slepém brexitu“ a severoirští unionisté text dál odmítají kvůli irské pojistce. Šéf Evropské rady Donald Tusk svolal na 10. dubna mimořádný summit, Evropská komise očekává brexit bez dohody. Unijní vyjednavač Michel Barnier přitom tvrdí, že EU je otevřená i možnosti trvalé celní unie s Londýnem.
Brexit

Místo velkých vizí válka s poslanci. Dva roky od spuštění článku 50 zůstává podoba brexitu v mlze

Chaos, nejistota a vyhrocené emoce. Taková je atmosféra ve Velké Británii dva roky poté, co premiérka Theresa Mayová poslala do Bruselu dopis aktivující článek 50 Lisabonské smlouvy. Formálně tak požádala o odchod Spojeného království z Evropské unie. Brexit tehdy označila za jedinečnou příležitost a Britům slíbila, že dosáhne do dvou let dohody s EU, která zajistí spořádaný odchod a nové zvláštní partnerství s EU. Po uplynutí lhůty ale premiérka válčí s rozdělenými poslanci včetně rebelů ve vlastní straně. Datum i podoba brexitu jsou tak nejisté.
Brexit

Chaos v parlamentu trvá, „sebeobětování“ Mayové se možná mine účinkem, píše britský tisk

Chaotická brexitová situace v britském parlamentu pokračuje, reagují na středeční vývoj britské deníky. Všechny také zdůrazňují krok premiérky Theresy Mayové, která výměnou za schválení rozvodové dohody s EU připustila rezignaci. Podle tisku ale není jisté, zda se tato nabídka nemine účinkem.
Brexit

Série „NE“ v britském parlamentu. Poslanci odmítli všechny navržené podoby brexitu, schválili odklad

Britští poslanci odsouhlasili odklad brexitu. Poprvé nejméně za sto let přebrali kontrolu nad programem své schůze a řešili východiska z brexitového patu. Žádný z alternativních plánů ale většinu nezískal. Největší podporu měla celní unie a potvrzení dohody v referendu. Šéf Dolní sněmovny John Bercow navíc opět zdůraznil, že třetí hlasování o brexitové dohodě premiérky Theresy Mayové připustí jen v případě, že dokument dozná významných změn. Mayová přitom slíbila rezignaci, pokud dokument v parlamentu projde.
Brexit

Mayová slíbila, že rezignuje. Brexitovou dohodu podpoří i někteří euroskeptici, severoirští unionisté ji dál odmítají

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila konzervativcům, že je ochotná rezignovat, pokud poslanci napotřetí schválí její brexitovou dohodu. Podle médií přibývá zákonodárců, kteří dokument podpoří – včetně exministra zahraničí Borise Johnsona. Podle severoirských unionistů ale ohrožuje integritu země. Šéf britské Dolní komory John Bercow navíc zopakoval, že další hlasování nepřipustí, pokud smlouva s EU nedozná významných změn. Britští poslanci večer hlasují o osmi vlastních návrzích, jak by měl podle nich vypadat brexit.

MINUTU PO MINUTĚ: Britští poslanci o brexitu

On-line přenos

Britští poslanci znovu debatují a hlasují o brexitové dohodě

  • 22:30
    Česká televize

    Vážení čtenáři, děkujeme za vaši přízeň a s on-line přenosem se s vámi tímto loučíme.

  • 21:27

    Poslanec Mikuláš Peksa (Piráti) má za to, že Britové by buď měli odejít z EU bez dohody, nebo se zapojit do voleb do Evropského parlamentu a setrvat v něm po celé volební období. "Přišlo by mi zvláštní, aby třeba v polovině zmizeli a spadla třeba kvůli tomu Evropská komise. To mi nedává smysl," řekl Peksa.

  • 21:19

    Premiér Andrej Babiš (ANO) má za to, že tvrdý brexit si v EU nikdo nepřeje. Proto doufá, že Británie do té doby zformuluje jasný záměr odkladu vystoupení z Unie a na mimořádném summitu 10. dubna jej lídří unijních zemí přijmou. "Ve Velké Británii je pat a doufejme, že za ty dva týdny si to tam vyjasní," řekl České televizi premiér Babiš.

Brexit

Britští poslanci po více než sto letech sebrali vládě kontrolu nad jednáním parlamentu. Co se v Londýně děje a jaké mohou být výsledky?

Britské poslance čeká další hlasování o brexitu. Nebudou se však primárně vyjadřovat k již dvakrát odmítnuté dohodě, kterou s Evropskou unií dojednala premiérka Theresa Mayová. Prosadili si možnost přijít s vlastními návrhy řešení brexitové patálie. Které varianty přijdou v Dolní sněmovně na pořad dne, rozhodne její předseda John Bercow. Výsledek hlasování však není závazný, vláda jej nemusí respektovat. To by si poslanci mohli vymoci přijetím zvláštního zákona, což by podle odborníka Jana Vášky vedlo k „ústavní revoluci“.
Brexit

„Mayová v obležení“, „ukradený brexit“. Parlament se chopil moci, všímají si britské deníky

Nad brexitem převzal kontrolu parlament, shodují se britské deníky. Pondělní vývoj ve sněmovně hodnotí jako další porážku premiérky Theresy Mayové. Parlament si vynutil, že bude moci ve středu hlasovat o vlastních alternativních návrzích, což je v Británii nebývalé. Podle některých listů se otevřela cesta pro některou z „měkčích“ variant rozvodu s Evropskou unií.
Brexit

Britští poslanci chtějí převzít agendu v parlamentu, aby mohli předkládat vlastní plány k vyústění brexitu

Britští poslanci schválili návrh, kterým požadují na středeční odpoledne kontrolu nad agendou Dolní sněmovny, aby mohli předkládat vlastní plány pro vyústění brexitového procesu. Pokud vláda návrhu vyhoví, bude porušen déle než sto let uplatňovaný princip, podle kterého má kontrolu nad programem sněmovny exekutiva. Zástupce britské premiérky David Lidington již předtím slíbil, že vláda středeční „sondovací“ hlasování o brexitu umožní.
Brexit

„Čas se naplnil, Thereso“. Otázka dalšího osudu Mayové rozdělila britský tisk

Britský tisk řeší, co bude dál s premiérkou Theresou Mayovou. Deníky jsou názorově rozdělené. The Sun si myslí, že je načase, aby Mayová v zájmu schválení brexitové dohody rezignovala. Naopak Daily Express ministry a poslance vyzval, aby premiérku podpořili a „vyřešili“ brexit. Tento týden by měl být rozhodující nejen pro osud Mayové, ale i plánovaného odchodu Británie z EU. Očekávají se další vášnivé diskuse v parlamentu.
Brexit

The Sunday Times: Mayová má namále. Rezignujte, nebo podáme demisi, vzkazuje 11 ministrů

Britská premiérka Theresa Mayová čelí vzpouře uvnitř vlastního kabinetu. Celkem 11 jeho členů žádá premiérčino odstoupení a jmenování nového přechodného šéfa vlády. Píše to britský nedělník The Sunday Times. Podle reportéra Tima Shipmana jsou ministři nespokojení s tím, jak Mayová řídí proces vystoupení Británie z Evropské unie. Premiérku chtějí konfrontovat na pondělním zasedání vlády a pohrozit rezignacemi, pokud jim neslíbí, že se svého postu vzdá. Tyto úvahy ale v neděli popřel ministr financí Philip Hammond i šéf úřadu vlády David Lidington.
Brexit

Druhé referendum o brexitu by bylo jako přisypávat sůl do ran, míní Žantovský

Druhé referendum o brexitu by dost možná žádné řešení současného patu nepřineslo, naopak by bylo jen „přisypáváním soli do ran“. Myslí si to bývalý velvyslanec ČR v Londýně Michael Žantovský, který byl hostem pořadu Události, komentáře. Podle něj zůstává ve hře několik možností: stažení článku 50 a setrvání Velké Británie v EU, vyjednávání o jiné formě brexitu – třeba celní unii, ale také tvrdý brexit, který si nepřeje ani jedna ze stran.
Brexit

Šance na brexit bez dohody vzrůstá, míní po summitu evropští politici

Šance na odchod Británie z Evropské unie bez dohody podle některých britských i zahraničních politiků po čtvrtečním bruselském summitu vzrůstá. Politici i komentátoři jsou vesměs skeptičtí k šancím premiérky Theresy Mayové prosadit napotřetí výstupní smlouvu v parlamentu.
Brexit

Strašné, slabé, příliš vyhýbavé, hodnotí výkon Mayové britský tisk. EU prý převzala kontrolu

Jako poslední šanci či třítýdenní záchranné lano hodnotí britský tisk odklad odchodu Spojeného království, se kterým ve čtvrtek Evropská unie souhlasila. Noviny nicméně upozorňují, že je to Unie, kdo nyní převzal kontrolu nad termínem brexitu, neboť nevyhověla žádosti britské premiérky Theresy Mayové o odklad do 30. června.
Události komentáře

Vondra k nekončícím debatám o brexitu: Mocnosti mají tradici tvrdě jednat do poslední vteřiny

Jednání na summitu evropských lídrů o posunutí termínu brexitu, které se protáhlo do nočních hodin, nepřekvapilo bývalého ministra zahraničí a obrany za ODS Alexandra Vondru. Vysvětlil, že diplomatickou tradicí světových mocností je tvrdě vyjednávat až do poslední vteřiny. Europoslanec za TOP 09 Luděk Nidermayer v Událostech, komentářích takový postup označil za politicky nezodpovědný. Británii se podle něj vymstí.
Brexit

Summit EU: Lídři se dohodli na odkladu brexitu ve dvou variantách

Lídři 27 zemí Evropské unie nevyhověli žádosti britské premiérky Theresy Mayové odložit brexit do 30. června. EU připouští dvě varianty: odklad do 22. května pod podmínkou, že příští týden Dolní sněmovna schválí dohodu o podmínkách brexitu, nebo odklad do 12. dubna, což je považováno za mezní datum pro přijetí rozhodnutí, zda se Britové zúčastní květnových evropských voleb. Obě řešení znamenají, že by Británie příští pátek nemusela opustit Unii bez dohody.
Brexit

Mayová doufá, že poslanci nakonec podpoří brexitovou dohodu. Není ochotná jít za 30. červen

Britská premiérka Theresa Mayová požádala Evropskou unii o odklad brexitu do 30. června letošního roku. Jak uvedla na středečním večerním brífinku, za toto datum není ochotná jít. Doufá, že poslanci najdou způsob, jak podpořit její brexitovou dohodu. Opět také vyloučila další referendum. Evropská komise přitom varuje, že odklad do konce června by byl „právně i politicky složitý“. Podle Bruselu by měl trvat jen do 23. května, nebo naopak mnohem déle – a s účastí Britů v eurovolbách, cituje z nového dokumentu Reuters. O odkladu ale rozhoduje Evropská rada.
Brexit

Francie pohrozila, že zamítne odklad brexitu. Chce od Mayové záruky

Předseda Evropské rady Donald Tusk prohlásil, že krátké odložení brexitu je možné, pokud britský parlament schválí dohodu o odchodu. Reagoval tak na oficiální britskou žádost k ostatním členským zemím Evropské unie o prodloužení lhůty do konce června. Francie již pohrozila vetem, pokud britská premiérka Theresa Mayová neposkytne záruky věrohodnosti pro svůj plán. Podle dosavadního scénáře by mělo Spojené království Unii opustit 29. března.
Brexit

„Přepadení ze zálohy“ i „sabotáž“. Britský tisk řeší rázný tah šéfa sněmovny Bercowa

Nečekaný zásah šéfa dolní komory parlamentu Johna Bercowa do brexitového procesu zaměstnal většinu britských médií. Tisk mluví o sabotáži či o „ústavní krizi“. Bercow v pondělí oznámil, že nedopustí nové hlasování o stejné dohodě. Podle deníku The Times přepadl vládu ze zálohy, protože tým premiérky Theresy Mayové o obsahu jeho projevu dopředu nevěděl. Brexitu nakloněné listy dokonce tvrdí, že Bercow chce zablokovat odchod Británie z EU.

Cizinci v Británii: Brexit vyvolal nejistotu, nikdo neví, co se stane

Slabá libra, byrokracie a nedostatek informací. To jsou problémy, které nyní v souvislosti s brexitem trápí cizince žijící ve Velké Británii. Velké firmy najímají svým zaměstnancům právníky a pořádají semináře o odchodu Spojeného království z Evropské unie, spousta lidí se ale musí spoléhat sama na sebe. „Pro nás ve firmách je to určitě jednodušší. Majitel restaurace bohužel nebude mít na to, aby zaplatil zaměstnancům advokáta,“ uvádí 27letá Julie Rahierová, která do Londýna přišla spolu s přítelem před dvěma lety.