Téma Směnit domy za stadion? Brno řeší Lužánky

Směnit domy za stadion? Brno řeší Lužánky

Spor o komunikace za Lužánkami, který brání stavbě stadionu, míří ke krajskému soudu

Spor o komunikace na pozemcích za Lužánkami v Brně míří ke krajskému soudu. Město Brno v dubnu uspělo u městského soudu ve sporu se společností Czechcity o určení vlastnictví, kdy podle rozsudku jsou komunikace součástí pozemku. Czechcity se ale proti rozsudku odvolala, řekla mluvčí městského soudu Petra Hovorková.

Soud v Brně začal řešit spor města a podnikatele Procházky o pozemky za Lužánkami

Městský soud v Brně začal řešit spor, komu patří silnice nebo parkoviště v lokalitě Ponava za Lužánkami. Určovací žalobu na vlastnictví komunikací na pozemcích města podalo Brno kvůli dlouhodobým sporům se společností Czechcity podnikatele Libora Procházky.

Brno chce odstranit zátarasy, které postavil podnikatel Procházka před hokejovou halou. Boj o pozemky pokračuje

Brno se chystá odstranit zátarasy, které brání vjezdu na parkoviště u dětské hokejové haly v lokalitě Ponava. O pozemky kolem fotbalového stadionu za Lužánkami dlouhodobě vede spory s podnikatelem Liborem Procházkou. Firmy s ním spojené vybíraly dokonce peníze za vjezd k Boby centru a na parkoviště.

Stadion Za Lužánkami poslalo nové vedení Brna k ledu. V koaliční smlouvě o něm není ani slovo

Nový fotbalový stadion v Brně Za Lužánkami zřejmě nevyroste ani pod vedením nové koalice. Zatímco předchozí vedení města v čele s hnutím ANO slíbilo kdysi legendární sportoviště obnovit, to nové ho v koaliční smlouvě nezmiňuje ani jednou větou. Nevěří totiž, že se v brzké době podaří vyřešit majetkové spory, které lokalitu trápí už mnoho let.

Brno bude dál jednat s podnikatelem Procházkou o Lužánkách. Rozhodčí řízení zastupitelé nepodpořili

Brno chce dál jednat s podnikatelem Liborem Procházkou, jehož nemovitosti na pozemcích města brání stavbě fotbalového stadionu za Lužánkami. Zastupitelé rozhodli, že má město nabídnout Procházkovi peníze. Návrh na rozhodčí řízení nebo rozhodčí soud s podnikatelem o to, kolik mu má město platit za užívání nemovitostí, zastupitelé nepodpořili.

Podnikatel Procházka chce po Brnu 36 milionů. Kvůli Lužánkám poslal městu předžalobní výzvu

Podnikatel Libor Procházka chce po městu 36 milionů korun za využívání jeho nemovitostí, které jsou na pozemcích vlastněných Brnem v lokalitě za Lužánkami. Požaduje to na základě takzvaného bezdůvodného obohacení, městu poslal předžalobní výzvu. Primátor města Petr Vokřál chce proto navrhnout na zítřejším zastupitelstvu rozhodčí řízení. To má vyřešit vlastnické spory a určit výši částky, kterou podnikateli zaplatí.

Brno chtělo kvůli stadionu vyměnit pět historických domů. Posudky jsou nižší, než město čekalo

Brno už zná odhadní cenu pěti historických domů v centru města, které chtělo nabídnout podnikateli Liboru Procházkovi ke směně za jeho nemovitosti v okolí fotbalového stadionu Za Lužánkami. Podle posudků společnosti Deloitte, které má Česká televize k dispozici, je jejich celková tržní hodnota 183 a půl milionu korun. Od plánu město ustoupilo a bude se snažit dohodnout s podnikatelem na jiném řešení.

Za Lužánkami se sportovalo už před sto lety. Brňané si oblast vybrali sami

Sportoviště za Lužánkami si lidé nepřipomínají jen kvůli historickým zápasům fotbalové Zbrojovky a hokejové Komety. Do zimní haly se jezdilo z celého regionu i na lední revue. Fotbalový stadion se zase využíval i na takové akce, jako byl koncert světově proslulé kapely Metallica. Dnes, kdo si nejde zaplavat do jediného padesátimetrového bazénu v Brně, tohle území v blízkosti centra města míjí. Přestože si ho milovníci sportu našli úplně sami už před sto lety.

Videoseriál: Fakta a zajímavosti o lužáneckém stadionu

Kauzu fotbalového stadionu přehledně zpracováváme do seriálu na sociálních sítích. Každý týden vznikne jeden díl s fakty a zajímavostmi o sportovišti.

Brněnská ODS sepsala petici: Nesouhlasí s výměnou domů v centru za nemovitosti u Lužánek

Obyvatelé Brna podepisují petici proti výměně domů v centru města za nemovitosti, které brání dostavbě nového fotbalového stadionu za Lužánkami. S peticí přišli zastupitelé opoziční ODS. Podle vedení města ale zatím není nic rozhodnuté.  Na domy si teprve nechává zpracovat znalecký posudek.

Proč tolik povyku?

Město Brno opakovaně přichází s nápady na stavbu nového fotbalového stadionu Za Lužánkami. Opakovaně ale naráží na nevyřešené majetkové vztahy.

Brno vlastní všechny pozemky. Na části z nich ale stojí nemovitostí Libora Procházky a dokud se s městem nedohodne, stadion se stavět nebude.

O jaké nemovitosti jde? Silnice, chodníky, plocha parkoviště, podzemní garáže a tenisová hala.

Obě strany se drží v šachu. Město nemůže nemovitosti zbourat ani vyvlastnit, Procházka je nemůže rozšiřovat. Jediná cesta je tak dohoda. O tu se město nárazově snaží od roku 2003.

Posudek střídá posudek, návrh střídá protinávrh. Cena Procházkových chodníků a dalších nemovitostí je odhadnuta na víc než 200  milionů korun.

Podnikatel nechce peníze, ale raději směnu za lukrativní domy v centru města. To zase děsí část politiků i obyvatel.

Brno byty v centru Procházkovi neprodá. Budoucnost stadionu Za Lužánkami je tak opět nejasná

Brněnští zastupitelé se postavili proti prodeji devíti bytových domů v historickém centru podnikateli Liboru Procházkovi. Ten je měl dostat výměnou za pozemky v lokalitě Za Lužánkami, které město potřebuje pro stavbu fotbalového stadionu. Zastupitelé usnesení připravili po velkém protestu nájemníků v dotčených domech a nesouhlasu městské části Brno-střed, která má sedm z devíti domů svěřených.

Nejsem žádný vyděrač, říká majitel nemovitostí za Lužánkami

Brněnský podnikatel Libor Procházka ovládá část území potřebnou pro stavbu fotbalového stadionu Za Lužánkami. Je vnímán jako člověk kladoucí si neúnosné podmínky pro odprodej svého majetku a bránící tak snu, který si chtějí splnit sportovní fanoušci. Náměstek primátora města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) podnikatele dokonce veřejně nazval vyděračem. Proč se vlastně s městem soudí, jsme se v rozhovoru zeptali samotného Libora Procházky.

Brno zvažuje obří výměnu: Domy za stovky milionů za pozemky pro stadion Za Lužánkami

Brno zvažuje směnu svých domů v historickém centru města za majetek podnikatele Libora Procházky. Jeho tenisové kurty či garáže se nachází na pozemcích města v lokalitě Za Lužánkami a brání stavbě fotbalového stadionu.

Stadion Za Lužánkami znovu zarůstá plevelem. Soukromý investor stavbu financovat nebude

Stavbu nového fotbalového stadionu Za Lužánkami v Brně nebude spolufinancovat soukromý investor. Město se bude spoléhat jen na veřejné prostředky. Magistrát tak ustoupil od původního záměru, kdy chtěl část peněz na dlouho očekávanou stavbu získat ze soukromých rukou. Město navíc stále řeší spory s firmami, které si dělají nároky na stavby okolo stadionu. Přesto primátor Brna Petr Vokřál (ANO) věří, že se nový stadion začne budovat v roce 2018.

Brno odhalilo maketu fotbalových Lužánek. Stadion by mohl stát za 5 let

Místo opravdového fotbalového stadionu – zatím jen maketa. Tu představil v pátek Brňanům primátor města s vedením Zbrojovky Brno. Právě fotbalový klub za maketu zaplatil necelých 400 tisíc korun. Reálný stadion by ale měl stát téměř dvě miliardy korun, které město bude teprve shánět. Model vznikl díky definitivnímu rozhodnutí o budoucí podobě stadionu.

Vídeňští se chystají kopnout do míče, v Brně nekopli ani do země

Starý musí pryč, nahradí ho nový. Model, podle kterého vznikl fotbalový stadion SK Rapid ve Vídni. A podobný osud by měl podle plánů Brna čekat i fotbalový stadion Za Lužánkami. Ten je v havarijním stavu, a od roku 2001 je proto zavřený.