Istanbul - úžina sladkostí, mešit a orientální atmosféry

Mešity, sultáni, kebab, půlměsíc nebo orientální hudba jsou většinou prvními pojmy, které člověku vytanou v mysli v souvislosti s Tureckem – zemí na rozhraní Evropy a Asie, křesťanství a islámu, demokracie a tradičních hodnot. Směsicí toho všeho je jedenáctimilionové velkoměsto na Bosporu – Istanbul.

Už při příletu člověka ohromí velikost města, které se táhne desítky kilometrů daleko a zdá se, jako by ani nekončilo. Autobusy z letiště končí v centru na rušném náměstí Taksim, které během pár minut udělá člověku malou ochutnávku všeho, co Istanbul nabízí: ať už jsou to prodavači džusů, ovoce, zmrzliny, pečiva či čehokoli jiného, stánky s kebaby, čokoládou, sladkou baklavou nebo mešity s halekajícími ampliony. Nad tím vším hemžením bdí všudypřítomný Atatürk.

Mustafa Kemal Atatürk je pro Turky zcela zásadní osobností - byl prvním prezidentem Turecka, které od základů proměnil v zemi evropského střihu. Zrušil chalífát, vyhnal sultána a vyhlásil republiku, provedl odluku církve a státu, přesunul vládu do Ankary a skoncoval s převahou církve ve veřejném životě. Zejména v praktickém životě člověk ocení i takové změny, že změnil tradiční počítání hodin, ustoupil od islámského kalendáře a zavedl psaní upravenou latinkou. U drtivé většiny Turků je proto v úctě, nedají na něj dopustit a jeho sochy a obrazy najde člověk prakticky na každém rohu.

  • Mustafa Kemal Atatürk autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3134/313382.jpg
  • Prodej kaštanů a kukuřice autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3134/313384.jpg
  • Sladkosti a marcipánové ovoce autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3134/313385.jpg
  • Istanbulské menu autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3134/313386.jpg

Památky, kam oko dohlédne

Většina lidí míří do Istanbulu za památkami, a není se co divit. Zejména okolo zátoky Zlatý roh a ve čtvrti Sultanahmet se nacházejí opravdové architektonické skvosty. Předně je to chrám Hagia Sofia postavený římským císařem Konstantinem, který byl po tisíc let největší stavbou svého druhu na světě. Kopule, která se vznáší v prostoru nad chrámem, budí úžas, stejně jako mohutnost celé stavby.

Křesťanský ráz města začal pomalu mizet po jeho dobytí osmanskými Turky roku 1453, který znamenal pád Byzantské říše a začátek turecké invaze. Ani chrámu Hagia Sofia se islamizace nevyhnula a byl přestavěn na mešitu. Spojuje tak prvky křesťanského a islámského umění. Unikátní jsou zejména mozaiky na stěnách v horní galerii, které pocházejí z raných byzantských dob.

  • Hagia Sofia autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3134/313389.jpg
  • Mozaika v chrámu Hagia Sofia autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3134/313388.jpg
  • Hagia Sofia autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3134/313390.jpg
  • Hagia Sofia autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3134/313391.jpg

Zejména v hlavní turistické sezoně je však třeba počítat s frontami u vstupu do chrámu. Vyplatí se proto přijít ještě před začátkem otevírací doby a naopak vyhnout se návštěvě v den, kdy je zavřený palác Topkapi, další velký turistický magnet, neboť pak se všechny turistické výpravy hrnou právě do chrámu. Mezi další památky, které stojí za zhlédnutí, patří určitě i podzemní Baziliková cisterna z římských dob, která dýchá tajemnou atmosférou a ukrývá také dvě hlavy antických medůz.

  • Modrá mešita autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24
  • Istanbul - Baziliková cisterna autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24

Mešitami protkané město

Istanbulské mešity jsou kapitolou samy o sobě. Je jich nepřeberné množství (poznáte je podle minaretu a hlavně hlasitého halekání motliteb z reproduktorů několikrát denně), takže nezbývá než si vybrat, jakou chce navštívit či vynechat. Kromě nejznámější Modré mešity (Sultanahmet camii) se šesti minarety doporučuji Suleymanovu a Novou mešitu a na asijské straně pak malou mešitku Semsi Pasa Camii u přístaviště Üsküdar. Jejím autorem je proslulý architekt Mimar Sinan, který má zásluhu na téměř 500 projektech klasické otomanské éry.

  • Mešita Semsiho Paši autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24
  • Palác Dolmabahce autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24

Mezi další místa k navštívení patří i palác sultánů Dolmabahce či starý komplex vladařů Topkapi s nádhernými komnatami, harémem a výhledem na obě strany Bosporu. Součástí jsou i expozice zlatých pokladů a historie a artefakty vztahující se k islámu.

Skvělé jídlo vynahradí i nedostatek alkoholu

Komplikovanost dopravy v Istanbulu není zapříčiněná jen rozsáhlostí metropole, absencí metra a propletenou sítí různých autobusových linek, ale také Bosporským průlivem a zátokou Zlatý roh. Prvních několik dní je tak člověk zmaten, v jaké části města se nachází. Orientaci nepomáhá ani turečtina, která nemá s evropskými jazyky pranic společného. Dokonce ani v Evropě „univerzální“ slova jako autobus, hotel nebo alkohol mají v turečtině naprosto odlišný ekvivalent. Naštěstí zde skvěle fungují taxíky, které jsou všude a nepřijdou draho.

  • Most přes Bospor v Istanbulu autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24
  • Istanbul - Modrá mešita autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24

I zmíněný alkohol dokáže překvapit. Vzhledem k tomu, že Turecko je islámská země, platí ve vztahu k metle lidstva restrikce. Spíš než v supermarketu tak člověk narazí na pivo či víno v menších obchůdcích nebo na nádražích – a to ne vždy levně. Pokud se tedy chce člověk obveselit, udělá nejlépe, když se vybaví becherovkou či slivovicí z tuzemska, nehledě na užitečnost při možných žaludečních nevolnostech.

Na co člověk po návratu nezapomene:

  • Troubení - bez klaksonu se místní řidiči neobejdou a troubí při každé příležitosti - taxikáři dokonce i když jen míjí kolemjdoucí
  • Čaj - podává se při každé příležitosti v tulipánových nízkých skleničkách, černý a oslazený; někdy jej nabízejí i obchodníci nebo číšníci zdarma po jídle
  • Kebab - základní jídlo ve spoustě variant
  • Ayran - jogurt s vodou, velmi osvěžující nápoj, který se navíc skvěle hodí k pálivému jídlu
  • Ulice - přeplněné lidmi i auty, lidé přecházejí, kde se jim zachce a řidiči si s pravidly provozu hlavu nelámou
  • Občerstvení - stánky s dobrotami jsou úplně všude, za pár korun by člověk pil čerstvě vymačkané ovocné džusy neustále
  • Mešity - jsou na každém rohu, všechny podobné a přece jinak navržené a zdobené, společné mají jen reproduktory na minaretech halekavě zvoucí k pravidelné modlitbě
  • Atatürk - spolu s tureckými vlajkami a půlměsíci je nepřehlédnutelným symbolem Turecka

Osobně jsem se s nimi sice nesetkal, ale některá jídla vzbuzují v člověku mírnou nedůvěru. Jakmile však člověk odhodí trochu ostychu, zjistí, že turecká kuchyně je výborná. Nejen různé druhy kebabů z jehněčího a hovězího masa, ale různé směsi v housce, pitě nebo velké bramboře a také ryby a zeleninové saláty. Zvláštní kapitolou jsou pak sladké dobroty v čele s baklavou – sladkými malými řezy prolitými sirupem s oříšky, pistáciemi či čokoládou. I když jste milovníci sladkého, doporučuji objednávat si baklavu postupně. Po třech malých kouscích jsem měl dost.

Na závěr musím doporučit ještě jeden tip, a to jsou nákupy oblečení, které je v Turecku ve srovnání s Českem za více než dobré ceny. Kromě tradičních míst, jako je Velký či Egyptský bazar v historickém centru, se vyplatí zajít i do módních butiků. Turci se v Istanbulu oblékají velmi módně, a nabídka obchodů je proto velmi bohatá. Za výbornou cenu zde člověk koupí i značkové obleky, kolikrát za čtvrtinovou cenu. Má to však jeden háček – vzhledem k tomu, že většina žen chodí v Turecku tradičně zahalená, hezčí polovina lidstva si zde koupí spíš jen šátky, šperky, boty či kabelky – tedy to, co je u správné muslimky jako jediné vidět.