Kudy vede cesta? Křížem krážem…

Užít si dobrodružství, potkat nové kamarády a poznat zajímavá místa po celé republice – to je cíl každoroční skautské akce pod názvem Křížem krážem republikou. Letošní již 5. ročník si nenechalo ujít 80 pětičlenných týmů z řad skautů a skautek, kteří neváhali strávit 24 hodin cestováním vlakem za krásami naší vlasti. Skauti jsou jednou z organizací, která nabízí dětem a mládeži alternativu ke stále oblíbenějšímu sledování televize či brouzdání po internetu nebo hraní počítačových her.

A jak vlastně vypadala taková skautská výprava poznáním? 

Cestovatelské touhy byly různé - tým Vláčky z Pika navštívil židovskou synagogu v Třebíči, Jestřábí letka se vydala do kraje Karla Hynka Máchy, na hrad Bezděz, eRGéčka se rozhodla pokořit vlastními silami Ještěd, chomutovští skauti se vydali do Jihlavy do katakomb a skauti z týmu „le wapibuel“ navštívili muzeum v Chebu… 

Úryvky ze skautských zápisků

Z Hranic na Moravě přes noční procházku centrem staré Prahy do Ústí nad Labem se zastávkou v Mimoni až do Liberce, kde na nadšené cestovatele čekal výstup na Ještěd či návštěva zoologické zahrady. A pak už tým vášnivých cestovatelů zamířil do Pardubic a konečná štace byla Olomouc. (Studenti regionální geografie z Olomouce) 

Start v Ostravě-Svinově, vlak nabral směr na Děčín a do Šluknovského výběžku. Během cesty stačili obdivovat Českou Kamenici či romantickou stanici Jedlová v nitru Lužických hor. A pak hurá rychlíkem do městečka Doksy - Máchovo jezero zahaleno do bílé tmy a hrad Bezděz. Z kraje Karla Hynka Máchy rovnou do Kolína a odtud do Brna přes Světlou nad Sázavou. Po oslavách Dne železnice vlakem do Ostravy a před půlnocí zakončili cestovatelé pouť v Krnově. (Jestřábí letka z Krnova)

  • Ještěd autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Hrad Bezděz zdroj: ČT24

Skautské hnutí vychová mladé lidi nejen k lásce k přírodě, ale i k čestnosti, poctivosti a pracovitosti, což se projevilo i během obou totalit, které ovládly Československo těsně po sobě. Více o historii skautského hnutí přineslo speciální vysílání České televize.