Česká kráska Tereza Fajksová vyhrála světovou Miss Earth

Manila - Třiadvacetiletá Češka Tereza Fajksová se ve filipínské Manile stala světovou Miss Earth. V březnu byla finalistkou soutěže Česká Miss a stala se držitelkou titulu Česká Miss Earth 2012, což ji předurčilo následně usilovat o korunku v této soutěži na celosvětové úrovni.

Blondýnka, která měří 179 centimetrů, podle internetové stránky České Miss pochází z Ivančic, kde navštěvovala Základní školu T. G. Masaryka. Následovalo sportovní gymnázium Ludvíka Daňka, které ji dovedlo dočasně k vrcholovému volejbalu. Nyní žije v Brně.

Dívky z České Miss si vedly dobře i v několika minulých ročnících Miss Earth, kdy se probojovaly do první šestnáctky nebo i osmičky. Mezinárodní soutěž krásy, kterou pořádá od roku 2001 agentura Carousel Productions Inc, je tematicky zaměřená na ochranu životního prostředí. Vítězka klání se proto na rok stává velvyslankyní celosvětové ekologické kampaně na ochranu životního prostředí.

Souběžně s Miss Earth běží i o půl století starší soutěže Miss World (od roku 1951) a konkurenční Miss Universe (od roku 1952), do nichž jdou nejvýše oceněné účastnice národních soutěží. Česká Miss 2012 Tereza Chlebovská tak bojuje na Miss Universe (vítězka bude vyhlášena v prosinci) a Česká Miss World 2012 Linda Bartošová se zase zúčastnila soutěže Miss World, kde se v létě dostala mezi 15 nejlepších.

Zatím posledním velkým úspěchem české krásky byl titul Miss World, který jako první Češka v historii získala v roce 2006 Taťána Kuchařová. Druhým největším úspěchem na této soutěži bylo v roce 1998 čtvrté místo tehdejší vicemiss Aleny Šeredové. Miss České republiky dobyly také trůn evropské královny krásy. V nejstarší mezinárodní soutěži, která se koná od roku 1948, zvítězila v roce 1995 v Istanbulu Monika Žídková. Tři roky předtím získala druhé místo na Miss Europe Pavlína Baburková, Miss Československa 1992. Druhá vicemiss  Jitka Kocurová skončila v roce 1999 pátá.