Kovář: Kate oživila Dianin kult, zároveň jde ale vlastní cestou

Londýn - Manželka prince Williama Kate Middletonová je často přirovnávána k tragicky zesnulé princezně Dianě. Obléká si podobné šaty a používá podobná gesta. Podle ředitele Ústavu světových dějin FF UK Martina Kováře jde o mistrovskou práci PR poradců, ale i přirozený instinkt Kate, které se tak podařilo oživit kult Diany. „Královská rodina na tom může velmi vydělat v tom nejlepším slova smyslu,“ řekl v ČT Kovář. Podle něj to má Kate „strašně těžké“, dokáže ale jít vlastní cestou. Pomáhá jí hlavně silný vztah s Williamem a to, že se královna Alžběta dokázala z aféry Diana poučit.

Německý režisér Oliver Hirschbiegel natočil nový snímek o princezně Dianě, v němž mapuje její poslední dva roky života. Předpokládaná premiéra filmu je v září. Děj filmové Diany začíná rozvodem s princem Charlesem. „Je to připomenutí událostí dnes už strašně vzdálených, ale zároveň také blízkých, protože manželka syna Diany jí je velmi podobná,“ konstatoval Kovář s tím, že film tedy přichází ve správnou chvíli. Princezna Diana zemřela před 16 lety. Fenomén „lidové princezny“ je ale dál přítomný.

Kate není co závidět, říká Kovář

Kate Middletonová to má podle Kováře velmi těžké. Na jednu stranu chce navázat na její image, na druhou stranu by ji neměla zcela kopírovat. „Dívenky, které sní o tom být Kate, by si to po prvních deseti hodinách rozmyslely a utekly by,“ domnívá se historik s tím, že například není snadné vyhovět protokolu. 

Britská královská rodina sleduje přelet letadlem nad Buckinghamským palácem v rámci slavnostní přehlídky Trooping the Colour
Zdroj: DPA/Patrick van Katwijk/ČTK

Důležité jsou rovněž vztahy vůči Buckinghamskému paláci a samozřejmě vztah ke královně Alžbětě II. „Královna se z Diany určitě poučila. V tomto případě svou roli sehrál expremiér Tony Blair. Vysvětlil totiž panovnici po mnoha letech, že doba se změnila a její neosobní přístup se musí změnit,“ uvedl Kovář. 

Kovář o roli královny Alžběty II.:

„Královna byla dlouhá léta zvyklá řídit Buckinghamský palác a rodinné záležitosti velmi pevnou rukou, ale s tím, jak stárne a ubývá jí sil, tak změkla. Poučení z aféry Diana pro ni bylo velikou lekcí. Velmi dobře si uvědomuje, že její možnosti jsou omezené.“

Podle něj Kate pomáhá, že má s Williamem oboustranně hluboký vztah, který se alespoň zdá být pevný – na rozdíl od vztahu jeho otce Charlese s Dianou. „Kate má velkou šanci být v budoucnu milovaná manželka krále,“ myslí si Kovář.

Britská královna Alžběta II.
Zdroj: Philip Toscano/ČTK/AP Photo

Princip legitimity bude dodržen, míní Kovář 

V médiích se občas spekuluje o tom, že by se po Alžbětě mohl královského křesla ujmout rovnou její vnuk William. Kovář si to ale nemyslí. „Legitimita je pro královskou rodinu zásadní. Charles nebude přeskočen, částečně už přebírá pravomoci královny,“ připomněl. Podle Kováře si ovšem Charles zcela jistě změní jméno. „Nebude vládnout jako Karel s ohledem na Stuarty – jednoho popraveného a pak neřestného Karla II.,“ dodal historik.

William poprvé popsal strasti i radosti čerstvého otcovství

Po charitativním zápasu v pólu William přiznal, že jeho život se teď točí jen kolem dítěte. Mimo jiné vtipkoval, že žije v miminkovském režimu a myslí jen na plínky. Prvorozený syn prince Williama a jeho ženy Kate se narodil 22. července. Nová rodina se na veřejnosti objevila zatím jen jednou, a to ve chvíli, kdy si oba rodiče odváželi prince George domů z porodnice.

Princ v zápase vstřelil vítěznou branku. William podle serveru BBC News žertoval, že bylo dobré „dostat se ven z domu“. Zároveň podotkl, že ale musí koupit na cestě domů nějaké pleny pro svého syna. „Nesmím dorazit zpět příliš pozdě,“ prohlásil princ. Podle Williama je dítě v neustálém pohybu.

Kate a William poprvé ukazují syna veřejnosti
Zdroj: ČTK/AP/Jonathan Brady
Komentář Martina Kováře (zdroj: ČT24)