Vida! V Brně za měsíc otevřou nový vědecko-zábavní park

Brno – Dotýkat se exponátů přikázáno: v Brně se chystá otevření nového vědecko-zábavního parku Vida! Na ploše téměř 5 tisíc čtverečních metrů nabídne přes 150 interaktivních exponátů. Ty mají návštěvníky poučit o světě kolem nich, ale zároveň je i pobavit. Podobně zaměřená centra jsou také na dalších místech v Česku - například v Liberci, Plzni či Ostravě.

Vyzkoušet si všechny stupně Richterovy škály na vlastní kůži nebo jezdit s kolem po laně několik metrů nad zemí. Věda a zajímavé přírodní zákonitosti – na to bude lákat návštěvníky nové centrum Vida!, které se od 1. prosince otevře poblíž brněnského výstaviště. „Moderní science centrum v sobě musí správně kombinovat prvky klasického muzea, školy a zábavního parku či multiplexu. Objevujete tu nejen očima, ale všemi smysly. Zábava by tu měla být všudypřítomná, ne však samoúčelná,“ vysvětlil Lukáš Richter, ředitel Moravian Science Centra Brno, které jako příspěvková organizace kraje centrum provozuje.

V Brně se chystá otevření vědecko-zábavního parku Vida! (zdroj: ČT24)

Centrum Vida! vzniká v bývalém pavilonu brněnského výstaviště. Přestavba budovy zabrala téměř rok. Nyní dělníci rozmisťují a zprovozňují exponáty, které jsou už několik měsíců ve výrobě. "Citoslovce vida v názvu chápeme jako český ekvivalent zvolání heuréka. Provází nás ve chvíli, kdy se těšíme z toho, že jsme něco pochopili. Science centrum Heureka už existuje ve Finsku, proto jsme zvolili název Vida," dodal Richter.

Zvídaví návštěvníci se mohou těšit na zemětřesnou desku, oceán v lahvi, rotující místnost, kolo na laně, simulátor povodně, společenství mravenců Atta, archeologické pískoviště, vodní tiskárnu nebo třeba model lidského srdce v nadživotní velikosti.

Budování zábavního vědeckého parku umožnila dotace téměř 600 milionů korun z evropských fondů a státního rozpočtu. Na provozu centra se budou v prvních pěti letech podílet jak kraj, tak město Brno. Podobně zaměřená centra vznikají v poslední době také na dalších místech v Česku.

V Liberci letos otevřeli park nazvaný iQLandia, v Plzni mají zařízení nazvané Techmania Science Center a v Ostravě mohou lidé navštívit Svět techniky.