Obce na Zlínsku musí po vyschnutí zdroje vodu přivážet. Obnoví i vodovod z války

Na Nedašovsko dováží vodu cisterna (zdroj: ČT24)

Nedašov a Nedašova Lhota na Zlínsku jsou zřejmě nejsuššími vesnicemi na Moravě. Poté, co jim vyschl zdroj pitné vody, jsou odkázané na dopravu vody cisternami. Ty si na rok půjčily od správy Státních hmotných rezerv. Vesnice doplácejí na nepříznivé hydrogeologické poměry. V Nedašově proto plánují oživit pozapomenutý vodovod z druhé světové války.

Nedašova Lhota denně potřebuje dovézt třicet kubíků vody, větší Nedašov dokonce čtyřicet. Pro životadárnou tekutinu z hydrantu v Bylnici proto budou téměř nonstop jezdit dvě cisterny. „Cisterna, kterou poskytujeme, je opravdu nouzové a krátkodobé řešení,“ uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

V létě vyschnul v oblasti pozemní zdroj a voda hned z devíti vrtů se kvůli nestabilnímu podloží brzy ztratila. Pro vesnice je dovoz vody velkou finanční zátěží. Zaplatit musí pronájem aut, řidiče, naftu a hlavně odebranou vodu. Obyvatele proto čeká skokové zdražení.

„Kdybychom to finančně propočítali, dělalo by to u nás přes stovku za kubík. Teď budeme na zastupitelstvu řešit, jak se k tomu postavíme,“ řekla starostka obce Nedašov Alena Nováková.

Právě Nedašov možná nečekaně najde řešení situace z období druhé světové války. V domech, kde sídlí domov Naděje, za války bydleli němečtí financové, kteří střežili hranici mezi protektorátem a Slovenským štátem. Z té doby také pochází německý vodovod zbudovaný ve 40. letech. Sice neteče vydatně, ale i málo vody je pro Nedašov úspěch.

Obě vesnice ale musí pokročit ještě dál, ideálně se napojit na přivaděč v devět kilometrů vzdáleném údolí.