Ministerstvo plánuje propojit vodovodní soustavy. V době sucha si vypomůžou sousední nádrže

Vodohospodáři plánují propojit regiony vodovodním potrubím (zdroj: ČT24)

Vodohospodáři plánují propojit vodovodní potrubí. Miliardové investice v příštích desetiletích mají ochránit obyvatele před suchem. Když klesne hladina jednoho zdroje vody až příliš, výpadek nahradí vodohospodáři připojením na sousední nádrž. Letos si „výpůjčku vody“ vyzkoušeli v Pardubicích.

Ministerstvo zemědělství má hotovou koncepci na propojování vodovodů. Opatření navrhli vodohospodáři pro každý region tak, aby i v době sucha měli všichni dost vody.

Systém už funguje například v Pardubicích. Město odebírá vodu z písníku Oplatil, tam ale v létě značně klesla hladina vody. Podnik Vodovody a kanalizace Pardubice proto požádal o pomoc chrudimskou organizaci, a protože jsou obě vodní soustavy propojeny, mohli Pardubičtí používat vodu z Chrudimska. Stejně propojené je také Hradecko s Náchodskem.

Propojit všechny vodovodní soustavy vyjde podle ministerstva zemědělství na 23 miliard korun. Investovány mají být peníze v příštích desetiletích. Největší částky budou potřebovat Jihočeský, Jihomoravský a Středočeský kraj.

Páteřní přivaděče vody jsou často staré a ve špatném stavu

Starostové a vodohospodáři ale upozorňují na špatný stav přivaděčů, tedy páteřních potrubí, kde hrozí havárie. Na jejich rekonstrukce chybí peníze a města a obce je bez pomoci státu neopraví. Přivaděčů je přitom v Česku celkem 10 a vodou zásobují 3 miliony obyvatel. Vybudovány byly v 70. a 80. letech nejčastěji z litiny nebo oceli. 

Také na východě Čech je páteřní síť zastaralá, její nejstarší části fungují už půl století.  Ve velmi špatném stavu je třeba přivaděč dlouhý 72 kilometrů, který spojuje soustavu Hradce Králové s Teplicemi na Náchodsku.

Jeho oprava se sice připravuje, starostové ale upozorňují, že získat peníze na podobné projekty je obtížné. Dotace totiž často míří na nové projekty a nová připojení k vodovodní síti; a nejsou určené na opravy přivaděčů v majetku obcí.