Kácení v nejvzácnějších zónách Jeseníků? O povolení žádáme preventivně, tvrdí lesníci

Lesníci žádají správu CHKO Jeseníky o povolení ke kácení smrků (zdroj: ČT24)

Třetina nejcennější přírody Jeseníků je ohrožena intenzivním kácením, alespoň to tvrdí některé ekologické organizace, které kritizují výjimky, o něž požádaly státní i církevní lesy. Dřevorubci ale ujišťují, že zatím kácet nebudou, chtějí být ale připraveni na postup kůrovce i v místech, která zatím nenapadl. Podle ekologů by ale lidé v chráněných územích zasahovat neměli.

Déšť znamená pro lesy velkou vzpruhu. Kdyby pršelo častěji, smrky by se kůrovci ubránily. Jenže srážek je málo a stromy jsou oslabené. Brouk se tak přes jesenické hřebeny šíří dál. „Po odloupnutí kůry vidíme kůrovce ve vývojovém stadiu kukly, případně larvy, jde o výjimečně žlutého brouka,“ vysvětlil lesní správce Lesů ČR v Loučné nad Desnou Ján Dvořák.

V kopcích nedaleko Dlouhých strání jsou takových stromů zatím jen desítky. Bude jich ale přibývat a lesníci chtějí být před kůrovcem o krok napřed. Až sem přelétne, chtějí hned zasahovat. Proto už teď požádali o povolení k intenzivnímu kácení, které je ale v první a druhé zóně CHKO Jeseníky zakázané.

„Musíme být na tuto situaci připraveni, kdyby došlo ke zhoršení, proto žádáme víceméně preventivně,“ uvedl Dvořák. Na správu chráněné krajinné oblasti (CHKO) žádostí o kácení doputovalo už několik. „Správa CHKO řeší více než deset žádostí o výjimku. Předpokládáme, že do dvou až tří týdnů bude u většiny vydáno rozhodnutí,“ popsal vedoucí správy CHKO Jeseníky Petr Šaj.

Ekologové s kácením ze zásady nesouhlasí

Podle Hnutí Duha by ale člověk v první zóně CHKO vůbec zasahovat neměl, v té druhé by pak při kácení neměly vznikat holiny. „S kůrovcem nelze bojovat, je to úplně zvrácený přístup. Proč by se za této situace, kdy u nás stojí už tolik mrtvých lesů v republice, se mělo kácet v chráněných územích?“ řekl mluvčí Hnutí Duha Jan Piňos.

Podle Petra Šaje se správa CHKO bude hlavně snažit nastavit podmínky tak, aby se nejvzácnější lokality nedostaly do podobného stavu jako území třetí zóny ochrany v Jesenících. „Ani my, ani lesníci předpokládám, nechtějí velkoplošné holiny v tomto prostředí,“ uvedl Šaj.

Podle odpůrců kácení může být ale jakákoliv výjimka ze zákona špatným precedentem pro další chráněné lokality, ve kterých se bude v příštích měsících nebo letech o kácení rozhodovat.