Klokan, velbloud i sebestředný kozel. Brněnští strážníci odchytávají zvířata až šestkrát za den

Odchytová služba se musela vypořádat i s velbloudem (zdroj: ČT24)

Přes dva tisíce výjezdů za rok má odchytová služba Městské policie v Brně. Loví převážně zatoulané kočky a psy. Při své práci ale občas narazí i na zvířata, která v ulicích města působí neobvykle, v sobotu třeba strážníci s hasiči naháněli vietnamská prasata. Většinu odchycených zvířat odevzdávají majitelům.

V kolotoč pokusů se proměnil víkendový odchyt čtyř vietnamských prasat v parku Lužánky v Brně. Zvířata tam zaměstnala strážníky i další lovce na osm hodin. Jde ale jen o jeden z kuriózních případů, se kterými se odchytová služba za roky fungování setkala.

Před pěti lety například naháněla klokana. Cestující v brněnské Líšni zase překvapily pasoucí se kozy u tramvajové zastávky. Uprchlí koně zase zastavili před třemi lety dopravu v Královopolském tunelu. A hlídku zaměstnal i velbloud, který odešel ze svatby.

„Zajímavý byl i odchyt kamerunského kozla. Ten běhal po Holáskách po pozemcích místních rodinných domů. Strážníci ho proto jezdili monitorovat a zjistili, že si vytvořil velmi specifický rituál. Kozel se do prosklených dveří na jednom rodinném domě chodil prohlížet do zrcadlové fólie,“ popsal mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Mezi zasahujícími se pravidelně objevuje i strážník Pavel Mucha z Odchytové služby MP Brno. Před nástupem do práce musel projít týdenním kurzem ve veterinární ordinaci. „Učili nás odchytávat hady, psy. Taky nás poučili, který had je jak nebezpečný,“ přiblížil.

Většina zvířat se vrátí domů

Před každým výjezdem kontroluje, jestli má v autě naložené potřebné vybavení. „Máme tady například odchytové tyče, kterými chytáme agresivnější psy. Na kočky máme speciální rukavice, aby nás nepokousaly. Máme i odchytové kleště na hady,“ řekl Mucha.

Odchytová služba Městské policie má každý den v terénu vždy jednoho pracovníka. Průměrně mají až šest výjezdů za den. „Do našeho útulku se ročně dostane okolo 600 psů a 300 koček,“ dodal Ghanem. To ale nezahrnuje všechny výjezdy, protože zhruba dvě třetiny zvířat se daří vrátit majitelům, a to díky čipům nebo evidenčním známkám.