Za násilná přepadení seniorů padly mnohaleté tresty. Jedna loupež skončila vraždou

Jeden výjimečný a dva mnohaleté tresty potvrdil Nejvyšší soud pro muže, kteří na konci roku 2015 přepadli dva seniory a jednoho z nich zavraždili. Výjimečný trest 23 let vězení si odpyká Michal Cvan. Komplice Simona Baiera a Jozefa Minára poslal soudce do vězení na 18 let. Dovolání obžalovaných soud zamítl.

Oba útoky se odehrály na konci roku 2015. Muži nejprve přepadli 63letého muže v Lysicích na Blanensku, jehož dům si dopředu vytipovali. Za použití surového násilí a výhružek si vynutili vydání platební karty i s PIN kódem, peněz a zlatých řetízků. Muže nechali svázaného. Později ho našel jeho bratr.

O několik týdnů později si lupiči vyhlédli 90letého muže v Ivančicích. S kuklami na hlavách, s pistolí a elektrikářskými páskami vnikli do jeho domu. Když volal o pomoc, svázali ho a bili, nakonec udusili. Z domu trojice ukradla dvoje hodiny a sadu stříbrných příborů, lup druhý den prodali v zastavárně. Minár ale tvrdil, že se na vraždě nepodílel, prý byl ve vedlejší místnosti, kterou prohledával.

Soud přihlédl ke kriminální minulosti pachatelů

Aktuální tresty jsou souhrnné. Případem se dvakrát zabýval odvolací Vrchní soud v Olomouci. Napoprvé trojici uložil sedm, devět a 11 let, část případu týkající se vraždy však vrátil krajskému soudu. Napodruhé už vrchní soud souhrnné tresty potvrdil a označil za přiměřené okolnostem.

Justice při výměře trestu brala v potaz kriminální minulost všech obžalovaných. Cvan byl totiž už třikrát soudně trestaný za loupež, Minár byl dokonce trestán dvanáctkrát. Naopak u Baiera jako jediného soudy zohlednily jeho lítost, snažil se také uhradit škodu poškozeným.