Sucho dopadá na výlov. Největší moravský rybník Nesyt se vypouštět nebude

Sucho ovlivňuje výlov rybníků (zdroj: ČT24)

Výlov rybníku Nesyt na jihu Moravy letos rybáři oželí. Původně byl přitom plánovaný právě na přelom listopadu a prosince, a to i přesto, že v létě většina ryb uhynula. Důvodem bylo sucho a nedostatek vody. Tyto problémy museli řešit hospodáři i u ostatních rybníků. Většina má už ale odloveno.

Nahnat ryby do sítě, vylovit a roztřídit podle hmotnosti a druhu je úkolem skupiny rybářů a brigádníků. Ať už v pramicích nebo na prknech lovicího zařízení, všichni jsou mokří. I když je jen pár stupňů nad nulou.

„Je sice zima, ale zahříváme se prací a mládím a láskou k rybám,“ svěřil se jeden z rybářů. Většina rybníků má už výlov za sebou. Ten největší na Moravě, Nesyt, se ho ale letos nakonec nedočká. A to kvůli suchu a nedostatku vody, v létě v něm uhynulo přes 100 tun ryb.

Škodu rybářská společnost vyčíslila na více než 5 milionů korun. „Kdybychom v letošním roce vodu vypustili, tak by mohl být v příštím roce rybník Nesyt úplně na suchu,“ vysvětlil jednatel Rybářství Hodonín Alois Kopečný.

Kolik ryb následky sucha přežilo, se proto nedozví. Jinak je tomu třeba na Vysočině. I přes nepřízeň počasí je v rybníku Netušil podle vedoucího rybářského střediska zhruba o 10 procent ryb více než loni. Termín výlovu se ale musel posunout o 14 dní.

Problémem je málo vody

„Je to výjimečné, protože teď řešíme nedostatek vody v rybnících, takže jsme potřebovali  dostat co největší množství vody z rybníka Netušil do rybníka Rathan, proto byl termín výlovu posunutý,“ uvedl vedoucí střediska Náměšť nad Oslavou Ladislav Bazala.

Podle něj tvoří 95 procent vylovených ryb kapři. Sem tam se objeví plevelné ryby, candáti, ale i vzácné kousky, jako třeba zlatý sumec. „Ty vytříděné se kupují jednotlivě, candát se většinou nasadí na rybníky, sumci obvykle jdou na prodej,“ řekl rybář Zdeněk Král.

Vylovené ryby přečkají do prodeje v nádržích. Jejich cena se oproti loňskému roku zvýší o pět korun na kilo živé váhy.