Soběstačná buňka na náměstí v Brně ochlazuje okolí. Pomůže tam, kde nerostou stromy

Do buňky se Brňané mohou schovat před vedrem (zdroj: ČT24)

S novým způsobem, jak se v rozpálených městech bránit vedru a suchu, přišel brněnský magistrát. V centru města zprovoznil takzvanou energeticky soběstačnou buňku, ve které se lidé mohou před vysokými teplotami ukrýt. Dřevěná stavba kombinuje přírodní materiály s moderními technologiemi a jde příkladem hospodaření s vodou.

Až dosud se lidé v Brně mohli před slunečními paprsky schovat pod slunečníky, korunami stromů nebo se chladit mlhou ze speciálního přístroje na náměstí. Teď budou mít další možnost, která jim pomůže extrémní počasí zvládat – novou buňku na Malinovského náměstí.

Vznikla v reakci na změny klimatu a funguje na principu hospodaření s dešťovou vodou. „Ze střechy svádíme dešťovou vodu do nádoby s biofiltrem, tam se sedimentací čistí. K procesu filtrace pomáhají i rostliny,“ popsal autor projektu Vojtěch Lekeš.

Dešťová voda zalije rostliny, které náměstí ochladí

Vyčištěná voda pokračuje do zásobních a akumulačních nádrží, které rozvádí vodu k jednotlivým rostlinám pomocí kapkové závlahy. Zeleň na konstrukci potom ochlazuje okolí a navíc poskytne procházejícím stín.

„Nabízí prostředí, kam si lidi můžou přijít číst, sednout. Co se týče materiálu, volili jsme dřevo bez povrchové úpravy,“ uvedl architekt Tomáš Kozelský. Podobné buňky můžou pomoci v místech, kde nejde vysadit stromy nebo se jim tam dlouhodobě nedaří.

„Proto jsme hledali jiný způsob, jak zeleň do města dostat,“ vysvětlil náměstek primátora pro životní prostředí Martin Ander (SZ). Pokud všechno bude fungovat dobře, na podobné mobilní buňky narazí lidé do několika let na více brněnských náměstích.