Ve městech kvůli suchu umírají stromy. Záchranu nabízí vaky s vodou

V řadě měst začaly kvůli vysokým teplotám a suchu odumírat okrasné stromy. Problémy mají i velké zahrady. Karlovy Vary už například přijaly mimořádná opatření. Správa lázeňských parků, která se stará o téměř dva tisíce stromů, rozváží k těm nejohroženějším speciální vaky s vodou.

Vaky na vodu zachraňují v horkých letních dnech stromy v řadě měst po celé republice. Zahradníci nejprve kolem každého stromu obepnou prázdný pytel, který následně napustí vodou.

Do každého z vaků se vejde bezmála šedesát litrů vody. Ve vedrech okolí stromu postupně zavlažují. Zásoba vody v nich vydrží jeden den. „Zkoušíme to a doufáme, že se nám to osvědčí a pomůže to stromy zachránit,“ řekl ČT ředitel Správy lázeňských parků Karlovy Vary Miroslav Kučera. 

V centru lázeňského města totiž přibývá stromů, které usychají. Některé už by bez pomoci příští rok nevyrašily. „Je vidět, že strom nemá žádné přírůstky a naopak odshora prosychá koruna,“ potvrzuje Kučera. Na kolonádách a pěších zónách je přitom stín ze stromů nepostradatelný.

O statisíce korun víc za vodu

Už nyní je každopádně jasné, že za vodu letos správa lázeňských parků zaplatí o statisíce korun víc než v jiných letech. V Karlových Varech pořádně nepršelo už čtyři měsíce. Závlaha proto nekončí jen u stromů, ale i na záhonech s tisíci okrasných květin. Pracovníci lázeňských parků tak každý den rozvezou více než sto kubíků vody.

Stejně jako karlovarští zahradníci bojují se suchem i v botanické zahradě v nedalekém Bečově nad Teplou. Tam uhynul teprve tři roky starý poměrně vzácný japonský jinan dvoulaločný.

Uschnutí ale hrozí i dubu, který zdobí botanickou zahradu zhruba sto let. Správci se navíc obávají, že stejně dopadnou i další exponáty. Horké a suché počasí má pokračovat i v příštích dnech. Ochladí se až v pátek a o víkendu, kdy budou teploty až o deset stupňů nižší, objevit by se měl i občasný déšť nebo přeháňky.