Výstava dopravních piktogramů v ulicích. Sociolog si utahuje z všudypřítomného nepřehledného značení

Kvůli mnohým opravám silnic zaplnily Brno začátkem léta dopravní značky. Všiml si toho i publicista a sociolog Stanislav Biler. Ten místa doslova posetá značkami fotí a fotografie následně dává s ironickými komentáři na Facebook. A další lidé se k němu přidávají.

Zákaz vjezdu na rohu Obilního trhu, práce na silnici u Jakubského náměstí nebo přikázaný směr jízdy u ulice Všetičkova ve středu Brna. Výjevy, které jsou kvůli velkému množství dopravních značek nepřehledné, zachycuje asi dvacet fotografií, které se za poslední týden objevily na facebookovém profilu Stanislava Bilera.

Bilerovo jméno zaznělo veřejným prostorem už loňský rok, kdy napsal průvodce To je Brno. Kuřim v něm popsal jako specifickou variaci pracovního tábora, jehož dominantou je silniční průtah městem, v Blansku podle něj na člověka padá nicota, deprese a prázdnota. Tyto komentáře rozezlily starosty nechvalně popisovaných měst a obcí.

Publicista a sociolog dnes ve svém volném čase vyráží do ulic, podobná místa fotí a vkládá do alba s názvem Konceptuální výstava piktogramů na brněnských chodnících. „Žiju v centru Brna, pohybuju se tady, chodím tudy do práce, vodím tudy děti do školky. Značek začalo postupně přibývat, takže jsem si všímal té absurdity, kterou to vytváří ve veřejném prostoru,“ vysvětlil Biler.

Do hledáčku jeho fotoaparátu se dostaly hlavně lokality, kde je podle něj značek zbytečně mnoho. Místo aby lidem s orientací pomáhaly, spíše škodí. Příkladem může být 150 metrů dlouhá ulice Marešova. Na ní dnes Stanislav Biler napočítal dvě desítky plechových cedulí.

A nejde jen o místa přeplněná značkami, ale také o jednotlivé cedule, které jsou zmatečné sami o sobě. „Z cedule není vůbec jasné, kde ta ulice Údolní vlastně je. Značka evokuje, že ulice Údolní je uzavřená celá, což je nesmysl, je uzavřená jenom ta pravá část,“ řekl Biler.

Jeho facebookové album nasdílelo přes 230 lidí. A nezůstává bez komentářů.

  • Olga Bedáňová: Už dlouho jsem se tak nepobavila, děkuji.
  • Pavla Asaad: Člověk si říká, jak je to vůbec možné, že se dostanete do kanceláře tou džunglí značek.
  • Šárka Trávníčková: Dlouho do Brna nepojedu autem, beze smyslu.

Fotografie do alba postupně přidávají i další lidé. Zapojují se i obyvatelé jiných měst, například Prahy.