Další úsek na D1 se sníženou rychlostí. Mezi Jihlavou a Velkým Beranovem začíná úsekové měření

Začalo úsekové měření rychlosti na D1 u Jihlavy (zdroj: ČT24)

Měřit rychlost na opravované dálnici D1 začne od pátku Jihlava. Půjde o úsek mezi Jihlavou a Velkým Beranovem. Řidičům, kteří překročí povolenou rychlost 80 kilometrů v hodině, bude hrozit pokuta tisíc korun.

Na vybavení úsekového měření vyčlenilo město Jihlava z vlastního rozpočtu 1,6 milionu korun. Práce v úseku mezi 112. a 119. kilometrem začaly po zimní přestávce v polovině března. Doba měření podle mluvčího radnice Radka Tulise závisí na postupu prací na dálnici.

„I když práce na dálnici D1 skončí, zařízení k měření rychlosti využijeme jinde ve městě. Uplatníme je i při dalších opravách dálnice v našem správním obvodu,“ řekl Tulis.

Nedodržování povolené rychlosti a bezpečné vzdálenosti jsou nejčastější příčiny dopravních nehod v opravovaných úsecích. Maximální trest pro řidiče překračující rychlost je pokuta deset tisíc korun, pět trestných bodů nebo i zákaz řízení. 

  • Ostředek–Šternov (34.–41. kilometr)
  • Hořice–Koberovice (78.–81. kilometr)
  • Jihlava – Velký Beranov (112.–119. kilometr)
  • Velké Meziříčí – Lhotka (146.–153. kilometr)

Na opravované D1 projíždějí auta rychlostí sníženou na 80 kilometrů v hodině v zúžených jízdních pásech. Detekční kamery umí po projetí auta měřeným úsekem automaticky vypočítat jeho rychlost a informace předat policii a příslušným obcím. Vybrané pokuty zůstávají samosprávám. V Jihlavě budou agendu spojenou s měřením rychlosti vyřizovat čtyři právníci.

S úsekovým měřením rychlosti na opravované dálnici D1 má zkušenost i Velké Meziříčí na Žďársku. Měří mezi Velkým Meziříčím na 146. kilometru a Lhotkou na 153. kilometru. „Od začátku dubna máme asi 10 tisíc případů,“ řekl ČTK vedoucí odboru dopravy Jiří Pospíchal.

Na rychlost se zaměří i města mimo dálnici

Úsekové měření funguje nejen na dálnici, ale i ve městech. Například v Židlochovicích v Jihomoravském kraji rychlost aut sledují už pět let. Řidiči si na pevně nainstalovaný radar zvykli. Zatímco v prvním roce měření rychlosti řešili v průměru čtyři sta přestupků denně, dnes je to průměrně dvacet přestupků.

Na měření rychlosti se chtějí zaměřit i ve Znojmě. Kvůli stížnostem obyvatel na rychle jedoucí auta pořídí radnice Městské policii mobilní radar, za který zaplatí přes 350 tisíc korun. Cílem podle znojemské starostky není vybírání pokut, ale větší ukázněnost řidičů.

V Břeclavi mají radar od podzimu minulého roku. Za tu dobu tady spáchali řidiči už šestnáct tisíc přestupků. Z toho dva tisíce byli cizinci. Drtivou převahu mezi nimi mají hlavně Slováci, za nimi následují Rakušané. Naopak nejmenšími hříšníky jsou podle výpisů obyvatelé Břeclavi, po půl roce od umístění radaru jich navíc ubývá. Na pokutách vybralo město už řádově miliony korun.