Měsíc od zpoplatnění vjezdu autobusů do Českého Krumlova. Denně padají pokuty, cestovky i hotely systém obcházejí

V průměru čtyři pokuty denně rozdají policisté v Českém Krumlově za porušování nového parkovacího systému, který od začátku června zpoplatňuje vjezd zájezdových autobusů do města. Nová pravidla parkování obcházejí cestovky i hotely a zastavují s autobusy na zakázaných místech, potvrdil starosta města Dalibor Carda (ČSSD). Podnikatelé tak chtějí ušetřit nebo své hosty přiblížit k hotelu. Kvůli novému systému už prý přicházejí o zákazníky. Hosté totiž musí nově do hotelů z parkoviště dojít i se zavazadly pěšky.

„Myslím, že se nám to daří kontrolovat. Upřeli jsme na to pozornost městské policie. Snažíme se zatím pokuty nedávat tak vysoké a s řidiči se dohodnout. Na oznamovacích serverech máme tak čtyři až pět autobusů denně, kdy řidiči zaparkovali špatně,“ řekl starosta města Dalibor Carda.

V centru Českého Krumlova autobusy nemohly parkovat už léta. Před rokem ale město rozhodlo, že budou zájezdové autobusy zastavovat turistům zadarmo jen na bus-stop terminálu na Chvalšinské ulici. Autobusy i přes zákaz zastavení ale často parkovaly na zastávkách určených pro linkové spoje, kde podle ředitele Českokrumlovského rozvojového fondu Petra Trojáka blokovaly dopravu.

Město tak podle Trojáka hledalo jiné řešení. Od června zavedlo placenou novinku. „Do Českého Krumlova teď v sezoně přijíždí asi 140 až 150 autobusů denně. Potřebovali jsme to zorganizovat. Přes rezervační systém si teď řidič vybere buď Bus Stop A nebo B v čase, ve kterém chcete přijet,“ vysvětlil Troják.

Kvůli velkému počtu autobusů podle starosty vznikaly v úzkých uličkách Krumlova nehody. „Chtěli jsme zregulovat dopravu autobusů, protože nám jezdily po celém městě. Řidiči se otáčeli na křižovatkách, na kterých neměli, což bylo poměrně nebezpečné a vznikaly tak nehody,“ doplnil Carda.

Hoteliéři si na zpoplatnění vjezdu autobusů stěžují

Jenže někteří z hoteliérů tvrdí, že jim nový systém komplikuje podnikání. Například Josef Nejedlý, majitel třetího největšího hotelu v Krumlově, své hosty dvacet let přivážel až ke vchodu svého hotelu Vltava na okraji města. Od začátku června musí ale parkovat asi 250 metrů pod hotelem.

„Už pět autobusů mi odřeklo zájezd, teď během tří neděl. I když je zastávka celkem blízko, musí k hotelu se zavazadly chodit pěšky do kopce. Naši zákazníci jsou často starší lidi, Korejci nebo Japonci, hotel volili právě kvůli tomu, že je autobus přivezl až k němu,“ řekl Nejedlý s tím, že teď reálně uvažuje o jeho prodeji.

Nejedlý už na pokutách zaplatil přes 40 tisíc korun. „Inkasují miliony za vjezdy autobusů. Jakmile před hotelem autobus zastaví, přijede městská policie. Já mám alespoň výjimku, že můžu parkovat na autobusovém nádraží pod hotelem,“ řekl Nejedlý.

Stejný problém s novým systémem mají i některé cestovní kanceláře. Podle jednatele cestovní kanceláře CK Intertrans Kamila Jíši samotný poplatek podnikání nevadí, problém je podle něj v tom, že své klienty nemůže vysadit před hotelem. „O parkování mi nejde, to si skupina připlatí, jde mi o to, odkud půjdou s taškami klienti pěšky do recepce. Varianta taxi asi není reálná, možná nějaký hotelový transit anebo zajistit ubytování mimo Krumlov,“ vysvětluje Jíša.

„My jsme to přinesli na dopravní komisi a budeme se tím zabývat. Jsou to problémy, které člověk nedokáže ani stoprocentně domyslet při rozjezdu systému,“ doplnil starosta města Carda. Podle něj ale zodpovědnost za přepravu svých hostů nese hotel. „Lidé musí chodit pěšky. Hotel by měl zařídit přepravu bagáže, ostatně stejně, jak to dělají hotely v centru,“ řekl Carda.

Cestovní kanceláře a řidiči autobusů v Českém Krumlově musí platit za vjezd do města od 1. června 2019. Turisty povinně vysadí a naloží na jednom ze dvou parkovišť. Za příjezd a odjezd z takzvaného bus stopu platí každý autobus 1250 korun.