Oprava lázní za miliardy bez soutěže rozzlobila plzeňské architekty. Vyzvali kraj ke změně

Architekti z Plzeňska nesouhlasí s postupem kraje při opravě lázní (zdroj: ČT24)

Na čtyřicet architektů z Plzeňska vyzvalo otevřeným dopisem Plzeňský kraj k tomu, aby na přestavbu bývalých městských lázní v Plzni uspořádal architektonickou soutěž. Nesouhlasí s tím, že studii opravy kulturní památky a jeden z největších projektů svěří kraj napřímo vybranému ateliéru. Oprava lázní má přijít zhruba na dvě miliardy korun. Vedení kraje oponuje, že zákon neporušilo a jím zvolený postup umožní rychlejší opravu.

Lázně v centru Plzně patří od loňského září Plzeňskému kraji. Posledních třicet let budova chátrá, proto se chystá její rekonstrukce. Po opravě tam má být multikulturní centrum a sídlo Západočeské galerie.

Plzeňský kraj vybral napřímo dvanáctičlenný tým architektky Evy Heyworth. Připravit má studii stavby. Až poté, co bude hejtmanství vědět, jak mají lázně po opravě vypadat, vypíše výběrové řízení na zhotovitele, který by se měl řídit těmito návrhy.

Jenže právě výběr týmu bez soutěže se architektům nelíbí, napsali tak otevřený dopis hejtmanovi. „Podle nás se kraj tím, že ignoruje možnost uspořádat soutěž, nebo že si ji prostě nezvolil, ochuzuje o spektrum názorů, jak by to mohlo vypadat,“ míní architekti Marek Marovič a Petr Klíma, kteří jsou také autory dopisu. 

Interiér městských lázní v Plzni
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK

Podle kraje je vše v pořádku

Plzeňský kraj ve výběru architekta bez soutěže problém nevidí. Pro samotnou opravu zchátralých místností vybral metodu design and build – tedy navrhni a postav. Kraj věří, že to rekonstrukci urychlí. „Postupujeme jednoznačně podle zákona a podle pravidel,“ komentoval hejtman Rudolf Špoták (Piráti).  

„Desing and build jsme zvolili proto, že v této chvíli máme platná stavební povolení – jak na stavbu, tak na demolice. To je to, co umožní zahájení výstavby zhruba o rok dříve, než kdybychom šli klasickou cestou,“ sdělil jednatel Kulturního centra Plzeňského kraje Hynek Gloser. 

Marovič a Klíma jsou ale přesvědčeni o tom, že na takový charakter stavby, jako je Západočeská galerie, se tato metoda nepoužívá. „Je to spíše metoda pro průmyslové stavby,“ dodali.

Proti je také architekt Jan Soukup, který měl být ještě před půl rokem krajem vybraným hlavním architektem. „Není to úplně běžná situace ve veřejných zakázkách. U nás je tak trochu podceňovaná tvůrčí práce. Termíny se dneska staly svatými, tvůrčí práce se vytrácí,“ řekl. 

Studii rekonstrukce lázní chce krajský tým představit a vysvětlit i ostatním odborníkům, a to i čtyřiceti signatářům otevřeného dopisu. Hejtmanství všechny pozvalo na schůzku na začátku června.