Desítky psů štěkají a páchnou, stěžují si sousedé na chov v Komíně. Zajímají se o něj veterináři i policisté

Události v regionech: Podezření z týrání psů (zdroj: ČT24)

Z týrání desítek psů, převážně pitbullů, podezírají veterináři i policisté chovatele v brněnské městské části Komín. Sousedé si dlouhodobě stěžují na zápach a hluk a kritizují podmínky, ve kterých zvířata žijí. Veterináři sice připustili, že chovatel porušil zákony, ale tvrdí, že jejich šetření ještě neskončilo.

V blízkosti pozemku, kde žijí desítky pitbullů, stojí bytové i rodinné domy. „Psi tady štěkají, nedá se tady ani spát,“ řekl jeden ze sousedů. Obyvatelé okolí bombardují komínskou radnici a také veterináře stížnostmi, zatím však bezvýsledně.

Veterináři i úředníci chovnou stanici opakovaně navštívili. Při poslední kontrole napočítala veterinární správa 41 psů. „Vydali jsme i některá nezbytná opatření. Nicméně šetření v tomto chovu ještě nejsou ukončena a budou pokračovat,“ uvedl ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat jihomoravské Krajské veterinární správy Ivan Přikryl.

V odpovědi na stížnost, kterou má Česká televize k dispozici, krajští veterináři píší o porušení dvou zákonů, konkrétně zákona na ochranu zvířat proti týrání a zákona o veterinární péči. „Na základě zjištěných informací bude s chovatelem zahájeno správní řízení,“ stojí v dokumentu. Situací s chovem psů v Komíně se zabývají i kriminalisté.

Sám majitel uvedl, že se k ní vyjádřit nemůže. „Mám zákaz s kýmkoli komunikovat. Podepsal jsem papír o mlčenlivosti, a dokud se to nevyřeší, to nemohu komentovat,“ poukázal.

Sousedé chovatele podezírají, že psy prodává na nelegální zápasy. To on však odmítá. Situací ohledně chovu se od roku 2017 opakovaně zabývá i městská část. Starostka Milada Blatná (Zelení) se domnívá, že je chov příliš velký. „Dle mého názoru není rozhodně bezpečné, aby tam takové množství psů tohoto plemene bylo,“ poznamenala. Sama by uvítala, kdyby chov některých plemen ošetřil zákon.