Do volební místnosti v ostravském Muglinově nepřišel za dva dny nikdo. Radnice chce okrsek zrušit

Do volební místnosti v ostravském Muglinově nepřišel za dva dny nikdo (zdroj: ČT24)

Ve volební místnosti v Mateřské škole Keramická v Muglinově ve Slezské Ostravě čekala pětičlenná komise na voliče marně. Přestože tam mohlo přijít odevzdat svůj hlas jednadevadesát lidí, nikdo se během dvou dnů nedostavil.

Přestože k volbám v Ostravě přišla více než třetina voličů, ve volebním okrsku v Ostravě-Hrušově nevolil nikdo. Urna ve volební místnosti, kterou před pár lety radnice přesunula do sousedního Muglinova, zůstala prázdná.

„Volební účast v této lokalitě bývala nízká i při předchozích volbách,“ řekla mluvčí radnice Slezské Ostravy Jana Pondělíčková.

Voleb do Poslanecké sněmovny se ve volebním okrsku zúčastnilo loni pět voličů, krajských voleb předloni čtyři. „Jsme už na to z posledních let zvyklí. Lidé se odstěhovali, ale nechali si tady trvalé bydliště,“ potvrdil starosta Slezské Ostravy Richard Vereš (ANO).

Bývalá hornická kolonie Hrušov se během 20. století začala vlivem poddolování propadat. Tečku za zkázou udělaly povodně v roce 1997, které Hrušov smetly. Dnes v několika zchátralých domech, které koupil soukromý podnikatel, nikdo nebydlí. Poblíž se staví průmyslová zóna a je pravděpodobné, že s ní přijdou do obce noví obyvatelé.

Okrsek ale chce radnice zrušit. „Chtěli jsme ho zrušit už teď, ale zjistili jsme, že by to bylo složité. Musely by se přečíslovat i další okrsky,“ vysvětlil Vereš.