Ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové se stal kardiolog Aleš Herman

Fakultní nemocnici v Hradci Králové převzal kardiolog Aleš Herman. Nahradil dosavadního ředitele nemocnice Vladimíra Paličku, který v červenci požádal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o uvolnění z funkce. Jednašedesátiletý Herman označil v oblasti výstavby a investic za svoji prioritu modernizaci chirurgických oborů. Bude chtít řešit například také provozní stav budov nemocnice či zúžit její vedení.

Aleš Herman zvítězil ve výběrovém řízení vyhlášeném ministrem zdravotnictví. V posledních třech letech působil ve zdravotnické skupině Agel. „Vracím se po letech do hradecké nemocnice, kde jsem po absolvování fakulty začínal pracovat jako lékař. Ve funkci ředitele chci zužitkovat všechny zkušenosti, které jsem při řízení státních i zdravotnických zařízení získal, k dalšímu rozvoji nemocnice,“ řekl Herman.

V následujících dnech má v plánu seznámit se s nejbližšími kolegy a postupně začne navštěvovat jednotlivá pracoviště. „V první řadě si nechám udělat popis a analýzu stavu, budu chtít vše, co se tady odehrálo, odehrává a odehrávat má, abych si udělal startovní a cílovou čáru. Proběhnou audity hospodaření, investic a personálií. Na základě výsledků těchto auditů přistoupíme k dalším krokům,“ popsal Herman.

Připustil také změny ve vedení nemocnice, ředitel má 11 náměstků. „Je pro mě lepší, když by byl počet náměstků menší a byly jim podřízeny jednotlivé úseky tak, abych měl užší vedení. Zařídím se podle daných auditů,“ řekl Herman.

Modernizace chirurgie

Nové chirurgické centrum hradecké FN patří mezi strategické investice ministerstva zdravotnictví. Projekt počítá s přístavbou k Pavilonu akademika Bedrny a jeho modernizací. Modernizace chirurgie by měla podle dřívějších odhadů vyjít na dvě a půl miliardy korun, čtyřicet procent nákladů zaplatí stát. Modernizací vznikne v hradecké FN jeden z největších operačních traktů v Česku.

Nový ředitel hradecké fakultní nemocice se chce zaměřit také na další plánované investiční akce, například na modernizaci infekční kliniky za původně odhadovaných 643 milionů korun. „Jde o velmi ambiciózní projekt, nepochybně bude stát za to, aby se znovu prošel, protože je tam nárůst objemu financí a měl by být financován z evropských fondů. Je třeba provést aktualizaci všech čísel a parametrů, které s tímto projektem souvisí. Ekonomická situace se mění z měsíce na měsíc, takže aktualizaci si to jednoznačně zaslouží,“ řekl Herman.

Absolvoval Lékařskou fakultu UK v Hradci Králové a pracoval jako kardiolog na První interní klinice FN Hradec Králové, poté založil a vedl soukromé centrum intervenční kardiologie v Pardubicích. V letech 2011 až 2018 byl ředitelem Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze. V letech 2019 až 2022 působil ve společnosti Agel.

Šestasedmdesátiletý Vladimír Palička, kterému Válek v červenci předal čestné uznání ministra zdravotnictví jako ocenění jeho mnohaleté, úspěšné práce ve zdravotnictví, novinářům řekl, že nemocnici předává v dobré kondici. „Je ekonomicky profitní, má špičkovou odbornou péči,“ řekl Palička.

Hradecká FN patří k největším zdravotnickým zařízením ve východních Čechách, pracuje v ní více než pět tisíc zaměstnanců a má více než 40 pracovišť. Ročně je tam hospitalizováno přes 40 tisíc pacientů, v posledních letech zhruba 27 tisíc z nich je operováno. Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům téměř 1400 lůžek.