Ohrožené rostliny na Králickém Sněžníku bude před neukázněnými turisty chránit plot

Ohrožené rostliny na Králickém Sněžníku bude před neukázněnými turisty chránit plot (zdroj: ČT24)

Ochranánci přírody na severu Pardubického kraje po vzoru Krkonoš oplotili trávníky na Králickém Sněžníku. Davy návštěvníků totiž chodí mimo turistické trasy. Nejvyšší vrchol stejnojmenného masivu patří k nejpřísněji chráněným územím v zemi, příliv dalších turistů se čeká po otevření nové rozhledny na polské straně hory.

Na violku sudetskou upozorňuje po cestě na Sněžník nová tabulka. Ty nejcennější kousky na vrcholu skryli ale ochranáři za oplocení. Například jestřábník Schustlerův roste v subalpínských trávnících jen na Králickém Sněžníku a v Krkonoších. I na Sněžníku takových míst ubývá.

„Pokud se budeme bavit o ploše jednoho hektaru v kulminačním pásu od vrcholu Sněžníku, tak ubylo asi třicet procent vegetace,“ řekl terénní pracovník terénní pracovník Agentury ochrany přírody a krajiny Pavel Jurka.

Ještě před třemi lety přišlo na horu padesát tisíc lidí za rok. Dnes je jich dvakrát víc. „Pozorujeme vliv intenzivní návštěvnosti. Plochy jsou kompletně vyšlapané, kompletně bez vegetace,“ poznamenal.

Tři tisíce lidí deně

O prázdninách přijde na Sněžník až tisíc lidí denně, ve špičkách je tu i tři sta lidí najednou. Dosud jim v pohybu po vrcholu nic nebránilo, jen cedule s upozorněním, že se mají držet vyznačených tras. Respektoval to ale málokdo. „Byl jsem několikrát na Sněžce a ochránce přírody chápu. Myslím, že to možná dává i smysl kvůli přírodě,“ řekl turista Vít Lazar. „Když nemají lidi rozum, tak asi se to musí dělat takhle,“ poznamenala turistka Michaela Kasparová.

Polská rozhledna

Podle některých ekologů je ale na záchranu vrcholu pozdě. Další davy návštěvníků přiláká rozhledna, která vzniká na polské straně hory. Hotová má být do konce září.

Na nejvyšším vrcholu Česka jsou zábrany od roku 2020. Plastové sítě ze Sněžky zmizí jen na zimu. Na Králickém Sněžníku provizorní drátěný plot ještě letos nahradí trvalé dřevěné oplocení.