Školu, kde učitel zemřel po útoku mačetou, navštívilo pět psychologů

Události v regionech: Ve středním odborném učilišti Ohradní se obnovila výuka (zdroj: ČT24)

Ve Středním odborném učilišti Ohradní v pražské Michli, kde minulý čtvrtek jeden z pedagogů zemřel po útoku mačetou, se v pondělí obnovila výuka. Školu zároveň navštívilo pět psychologů, kteří o tragické události hovořili s žáky i pracovníky zařízení, oznámil ředitel Karel Dvořák. Doma podle něj v pondělí kvůli události nikdo nezůstal, část psychologů bude zaměstnancům ve škole k dispozici ještě v úterý.

Na žerdi na budově školy vlaje černá vlajka, u dveří je umístěno pietní místo. Nejen to na učilišti v pražské Michli připomíná zavražděného učitele.

Na pedagoga v kabinetu školy zaútočil ve čtvrtek před polednem údajně jeho devatenáctiletý student. Zraněním způsobeným mačetou učitel na místě podlehl. Mladíka policisté o víkendu obvinili z vraždy, hrozí mu 12 až 20 let vězení. Soud ho poslal do vazby. Škola zůstala v pátek zavřená, výuka se v ní obnovila dnes.

Ředitel Karel Dvořák si uvědomuje, že událost studenty i zaměstnance školy zasáhla. Podle Dvořáka přišlo v pondělí do učiliště pět psychologů z pedagogicko-psychologické poradny, kteří navštěvovali jednotlivé třídy a probírali s nimi, co se ve čtvrtek stalo. U psychologů mohou najít pomoc nejen žáci, snaží se s nimi mluvit i sami učitelé.

„Dostali z pedagogicko-psychologické poradny nějaký návod, co mají s chlapci probírat, jaká témata mají probírat, aby těm klukům pomohli se z té situace dostat,“ popisuje Dvořák. 

„Tuto službu nám pomohl zajistit zřizovatel, to znamená magistrát hlavního města Prahy,“ řekl. „Polovina psychologického týmu bude ještě v úterý k dispozici pro dospělé zaměstnance, kdyby někdo potřeboval nějakou pomoc,“ dodal.

Do práce podle ředitele dorazili všichni. „Máme krizový scénář. Musíme tady pracovat na tom, abychom nahradili výpadek kolegy a připravovali studenty nadále na závěrečné a maturitní zkoušky,“ řekl. Větší psychické potíže se podle něj zatím u nikoho v důsledku tragické události neprojevily. Psychologové ale podle něj upozorňovali na to, že ty se mohou dostavit za delší čas.

Dvořák v pátek televizím Prima a Nova řekl, že s žákem obviněným z útoku na pedagoga dříve nikdy nebyly problémy. Minulý rok naopak dostal na základě rozhodnutí pedagogické rady od ředitele pochvalu za vzornou docházku a vzorné studijní výsledky. Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) byl dotyčný den před tragickou událostí s učitelem v konfliktu, protože zaznamenal studijní neúspěch.