Spolky brojí proti výstavbě na břehu Lipna. Bojí se o přírodu

Události v regionech: Spolky nechtějí výstavbu na břehu Lipna (zdroj: ČT24)

Proti novým komplexům na břehu Lipna vzniká petice. Místní spolky se spojují, aby zabránily další bytové a rekreační výstavbě. Ta podle nich může poškodit nejen krajinu, ale také kvalitu vody v největší české nádrži.

„Stejně jako Lipno nad Vltavou bude v podstatě vypadat celý lipenský břeh, pokud se nám nepodaří výstavba zastavit,“ varovala předsedkyně spolku Lipensko pro život Pavla Setničková. Na řadě míst se připravují nové bytové nebo rekreační komplexy. „Dlouhodobě to může znamenat odliv tradičních turistů,“ upozornil obyvatel Frymburku ze spolku Šumava NE na prodej Vladislav Smolka.

Také Jihočeský kraj chce více kontrolovat územní plány obcí, které výstavbu ovlivňují. „Pokud tam stojí starý hotel, pojďme ho primárně opravit. Ne opět stavět na zelené louce,“ navrhuje náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL).

Zdeněk Zídek (nestr.) začínal jako starosta Lipna nad Vltavou před třiceti lety. „Je to víceméně na zelené louce, protože tady bylo jen sídliště,“ popsal. Nyní patří obec mezi turistická střediska s řadou atrakcí. A buduje se dál. „Včetně služeb, které slouží nejen pro rekreaci, ale i pro místní,“ vyjmenoval.

Autoři petice brání dalšímu zastavování kvůli kvalitě vody v nádrži. Zvyšování obsahu sinic sledují hydrobiologové. Další komplexy můžou podle nich stav ještě zhoršit. „Bez ohledu na to, jak dobře se budou čistit odpadní vody,“ podotkl Petr Znachor z Biologického centra Akademie věd ČR.

Hotely a penziony vadí podle Zídka mnohým chatařům. Své chaty často pronajímají. Řada z nich si místo oblíbila v dobách socialismu. „Z většiny těch objektů není čištěná odpadní voda a vyprodukují jí ročně tolik, jako celé město Horní Planá,“ uvedl.