Kvalitu vody v Bečvě bude nonstop hlídat monitorovací stanice

Na řece Bečvě je nová monitorovací stanice (zdroj: ČT24)

Na břehu řeky Bečvy už stojí monitorovací stanice, která by měla už za několik týdnů nepřetržitě střežit kvalitu vody. O vše se postarají perloočky v akváriích, které budou prakticky okamžitě indikovat jakékoliv znečištění a varovat vodohospodáře. To by mělo vyloučit prodlení, k jakému došlo při otravě Bečvy v září 2020. Tehdy na čtyřiceti kilometrech řeky mezi Valašským Meziříčím a Přerovem uhynulo asi 40 tun ryb.

Buňka, která už nyní stojí na břehu řeky Bečvy, odhalí podle redaktora ČT Josefa Kvasničky každý problém v jejím toku, a to okamžitě. Jde o první podobné zařízení v Česku. Kdyby taková monitorovací stanice na Bečvě fungovala i v září 2020, nemusely být následky otravy, nejspíš kyanidem, tak fatální.  

Voda se bude odčerpávat z pravého břehu, kde je proud řeky silnější. Čerpadlem pod hladinou vody by tak mělo projít vše podstatné pro správný monitoring. Podle pracovníka Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka v Ostravě Petra Březiny je na pravém břehu řeky dostatek vody i v období sucha. Čerpání vody by tak nemělo nic ohrozit. 

Když pomáhají drobní korýši

V přístroji uvnitř buňky budou akvária s kolonií perlooček. Tito drobní plovoucí korýši velmi citlivě a hlavně rychle reagují na látky, které ve vodě nemají co dělat. „V případě, že jsou (perloočky) ohroženy, tak se shlukují v nějakém rohu, dostávají se blíže k sobě,“ popsal Březina. Když systém situaci vyhodnotí jako problematickou, automaticky se z barelů odebere voda, která stav způsobila. 

Varovnou zprávu následně dostanou vodohospodáři. Výpusti všech rizikových firem, třeba valašskomeziříčské chemičky Deza nebo čističky Energoaqua v Rožnově pod Radhoštěm, jsou poblíž. „Jsou nad touto stanicí, takže pokud by se něco stalo, stanice by měla okamžitě indikovat jakoukoliv anomálii,“ uvedl starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO).  

Stanice ještě musí počkat na kolaudaci a také na nižší průtok v řece, aby bylo možné nainstalovat čerpadla. To by mělo zabrat několik týdnů.

Samotný případ otravy Bečvy se ale zřejmě potáhne mnohem déle. Státní zástupce pořád nerozhodl o návrzích obviněných na zastavení trestního stíhání. Vyhodnotit musí zcela protichůdné posudky expertů o příčinách i původcích otravy.