Pamětní deska i výstava málo známých děl. Slovácko si připomíná 160. výročí narození Joži Uprky

Slovácko si připomíná 160 let od narození Joži Uprky (zdroj: ČT24)

V říjnu uplynulo 160 let od narození Joži Uprky, umělce, jehož tvorba je spojena především s rodným moravským Slováckem. Na fasádě domu v Nádražní ulici v Uherském Hradišti, kde v minulosti Uprka při svých návštěvách města bydlel, odhalili v polovině října bronzovou pamětní desku. Známého umělce připomínají i nové výstavy v Hodoníně a Uherském Brodě.

Představitel pozdní secese Joža Uprka se narodil 26. října 1861 v rodině rolníka a malíře samouka v Kněždubu u Strážnice. Studoval výtvarné akademie v Praze a Mnichově. Celý život se věnoval slováckému venkovu a folkloru. V malbách, akvarelech a kresbách zachycoval motivy z každodenního života, práci, slavnosti i lidové zvyky.

Delší dobu Uprka žil a tvořil také na Slovensku, studijně pobýval například v Paříži a Dubrovníku. Bývá řazen mezi autory pohybující se na rozhraní romantického historismu a secesního dekorativismu. Světově proslulými jsou jeho obrazy Jízda králů a Pouť u svatého Antonína, která byla na pařížském Salonu v roce 1894 oceněna zvláštní cenou poroty. Uprka zemřel 12. ledna 1940 ve svém domě v Hroznové Lhotě.

Bronzová deska byla v Uherském Hradišti odhalena 15. října. „Je to významná osobnost, zapsal se do historie českého a evropského výtvarného umění. Je obrovská persona tady na Slovácku. Když dost často přijížděl do Uherského Hradiště, bydlel právě v domě číslo popisné 27, tak jsme se rozhodli instalovat pamětní bronzovou desku na tento dům,“ uvedl Petr Vašát, místopředseda správní rady Nadace Moravské Slovácko, která vznik desky financovala.

Podle uherskohradišťského starosty Stanislava Blahy (ODS) v domě Uprka bydlel i v době, kdy se podílel na výzdobě místní radnice. „Je to místo slavnostních okamžiků všech obyvatel i všech návštěvníků našeho města,“ uvedl Blaha.

Autorem pamětní desky je akademický sochař Zdeněk Tománek. Pracoval na ní více než rok. Lidé na desce mohou vidět reliéf Uprkovy postavy a také klobouk odložený na malířském stojanu, což má podle Tománka v sobě skrytou symboliku. „Znamená to, že odešel z toho domu a už se třeba nevrátil. Odložil si klobouk, ale jeho dílo tady zůstává,“ řekl při odhalení desky Tománek.

Výstava v Hodoníně, Uherském Brodě i Hradišti

Galerie v Hodoníně, která sídlí v Uprkově ulici, teď umělce připomíná mimořádnou výstavou. Představuje ho ovšem především jako grafika a autora plakátů. Ty před sto lety zvaly například do lázní nebo na sokolskou oslavu. Výstava tam potrvá do ledna příštího roku.

Expozice se otevřela i v Uherském Brodě. Ta se naopak zaměřila na slovácký folklor. Lidé si mohou prohlédnout díla, která zobrazují obyvatele Slovácka při oslavách a náboženských shromážděních. Tradičně nesmí chybět hody. 

„Hody jsou typické oslavy pro oblast Slovácka. Je to úplně něco jiného, než když to vidíte reprodukovaně, když před tím obrazem můžete stát a vidíte mistrovy tahy. Ten obraz vás svým způsobem vtahuje,“ uvedl ředitel Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě Miroslav Vaškových. Uprkových obrazů se v galerii sešlo asi padesát, návštěvníci si je budou moci prohlédnout do února.  

Od roku 2012 je v budově bývalé jezuitské koleje na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti otevřena Galerie Joži Uprky. Základem stálé expozice je nejrozsáhlejší soubor Uprkových děl. Podstatná část za 160 vystavovaných obrazů pochází ze sbírek Nadace Moravské Slovácko, která je zřizovatelem galerie. Další jsou zapůjčeny z Národní galerie v Praze a jiných míst.