V moravskoslezských nemocnicích je nejvíc pacientů s koronavirem v zemi. Velká část mladších a neočkovaných

Počet hospitalizovaných s koronavirem v Moravskoslezském kraji (zdroj: ČT24)

Moravskoslezský kraj má nejvíce hospitalizovaných s koronavirem v Česku. V nemocnicích je s tímto onemocněním 46 pacientů a podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) to nejsou jen senioři, ale ve velké míře také neočkovaní lidé ve věku od třiceti do šedesáti let. Nemocnice v kraji se chystají na znovuotevření covidových oddělení.

V Karvinské nemocnici sice aktuálně neleží žádný pacient s těžkým průběhem koronaviru, připraveni na ně ale jsou. „Nelze si představovat, že to onemocnění je už za námi. Musíme být připraveni, byť pevně věřím, že to nebude v tak extrémní podobě jako na začátku roku,“ řekl primář interního oddělení nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj Petr Opletal.

Z pohledu vývoje covidu je podle něj zásadní očkování. „Je pro nás alarmující, když přijímáme pacienty s jinou než covidovou anamnézou a jsou rizikoví, tak nejsou očkovaní,“ řekl primář.

Léčba infuzemi protilátek

V nemocnici také vzniká projekt v podobě infuzního stacionáře, kde budou lékaři indikovaným pacientům podávat protilátky. „Na tomto pracovišti budeme podávat infuze monoklonálních protilátek, což jsou neutralizační protilátky, které se vážou na covid virus a bránící průniku do buňky,“ vysvětlil Opletal.

Dodal ale, že aby byla léčba efektivní, musí pacienti vědět, že existuje a musí to vědět i praktičtí lékaři. „Infuze musí být podána včas. Pokud virus pronikne do buňky, je pozdě,“ řekl.

Počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 v Moravskoslezském kraji podle krajského koordinátora intenzivní péče Petra Sklienky setrvale stoupá. „Zatím se ten počet zvládat dá. Ze čtyřiceti šesti pacientů je třináct po očkování, zbytek neočkovaní. Ti, kdo očkováni jsou a onemocněli, jsou ale ve vyšší věkové skupině a jinak nemocní. Neočkovaní jsou mladší šedesáti let a zanedbali prevenci,“ poznamenal Sklienka.

Proočkovanost starších lidí je vyšší

„V současnosti mezi pozitivními osobami dominují mladší věkové skupiny, tedy žáci a studenti a také lidé kolem 30 až 40 let. Koresponduje to s faktem, že většina nemocných jsou neočkovaní a proočkovanost ve starších věkových skupinách je vyšší. Studenti a žáci jsou rizikovou skupinou, podíl očkovaných je zde malý a ve školách dochází k častým kontaktům. Ohroženou skupinou jsou i pedagogové, zejména neočkovaní,“ potvrdil v pátek mluvčí krajských hygieniků Aleš Kotrla.

První dávku vakcíny dostalo v regionu, kde žije téměř 1,2 milionu obyvatel, necelých dvaapadesát procent z nich. Obě dávky má jen přes osmačtyřicet procent lidí. S vedením Moravskoslezského kraje je podle Sklienky domluvena strategie, všechny nemocnice mají pokyn přijímat pacienty s covidem a už nyní zřizovat covid oddělení.