Hasiči připravili ukázku k výročí požáru Národního divadla

Národní divadlo (ND) se ve čtvrtek po 140 letech znovu ocitlo pod proudem vody z hasičských stříkaček. Historická budova tentokrát nehořela, instituce pouze ukázkou zásahu hasičů připomněla přihlížejícím lidem výročí požáru z 12. srpna 1881. K vidění tak byl působivý kontrast mezi aktuální a starou technikou používanou k hašení ohňů. Na piazzetě u Nové scény je také k vidění výstava k připomínce velkého požáru.

K budově divadla přijelo v pět hodin odpoledne, kdy před 140 lety vypukl požár, šest moderních hasičských vozů. Ze dvou se vztyčily žebříky s plošinami, které vynesly čtveřici hasičů s hadicemi až nad střechu stavby. Odtud hasiči památku několik minut polévali vodou, dokud ji „nezachránili“. Tři jejich kolegové v dobových bílo-červených uniformách a černých helmách mezitím dole u zadního vchodu do divadla marně pumpovali malou ručně poháněnou stříkačkou.

„My jsme se s Národním divadlem rozhodli, že si připomeneme 140. výročí symbolickým příjezdem našich jednotek a vztyčením výškové techniky v tu samou hodinu, kdy tady zasahovaly jednotky při velkém požáru,“ uvedl pro ČT24 přímo na akci vrchní komisař pražských hasičů Martin Kavka.

Tehdejší zásah se ale úplně nepovedl, když hasiči přijeli, tak střecha hořela už v plném rozsahu. „Vybavení a počet hasičů na tak velký požár nestačil. Dokážu si představit, že kdyby se tak velký požár stal teď, tak by sem vyjelo sto hasičů. Oni takový počet vůbec neměli, neměli ani výškovou techniku,“ sdělil Kavka s tím, že Národní divadlo bylo v té době velmi dobře protipožárně vybaveno, ale nebylo stavebně dokončeno. Některé systémy tak nefungovaly, o požáru se nicméně vědělo poměrne brzy.

„Byl tu hasič, který zpozoroval kouř ze střechy divadla, v tu samou chvíli to zpozoroval strážník na chodníku,“ sdělil Kavka. Ničivému rozsahu požáru ale napomohla absurdní shoda náhod, například k hasičskému sboru nedorazilo oznámení, že hoří, a vodárna řešila havárii potrubí.

„Dnes je budova prošpikovaná čidly, je tady velín, který nepřetržitě divadlo hlídá, v případě mimořádné události by okamžitě zavolal hasiče, a my bychom tu byli zhruba do pěti minut,“ říká Kavka.

Ukázka malé ruční stříkačky
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Výstava na piazzetě

Divadlo u příležitosti výročí připravilo na přilehlé piazzettě výstavu, která na několika panelech mapuje okolnosti vzniku požáru i jeho následky. K vidění jsou dobové fotografie i technické nákresy stavby. Autoři výstavy přirovnávají požár české „zlaté kapličky“ k požáru pařížské katedrály Notre-Dame z dubna 2019.

Podle nich se obě neštěstí v mnohém podobají: oheň propukl při rekonstrukci budov, vpodvečer a na střeše. Zřícením střech se zničil interiér, ale díky hasičskému zásahu se podařilo uchovat obvodové zdi a budovy mohly být opraveny. Příčinu požárů se také nepodařilo přesně prokázat, což vždy dává prostor pro vznik konspiračních teorií, připomněli historici.

ND vyhořelo jen dva měsíce po svém otevření. Oheň tehdy zcela zničil střechu, jeviště i hlediště, hasičům se ale podařilo zachránit vestibul, foyer, lodžie nebo archiv a bez větší úhony vyvázlo i sousední Prozatímní divadlo. Okamžitě po požáru začala druhá sbírka na Národní divadlo a 18. listopadu 1883 bylo podruhé slavnostně otevřeno. Za viníky požáru označil soud dva pomocné klempíře, dostali ale jen symbolické tresty za nedbalost.