Vedení Prahy schválilo přesun Slovanské epopeje do Moravského Krumlova

Pražští radní schválili smlouvu o zapůjčení Slovanské epopeje Alfonse Muchy na zámek v Moravském Krumlově. Kdy se plátna přestěhují, nechtějí představitelé hlavního města z bezpečnostních důvodů zveřejnit. Vystavena by měla být už v létě. Moravský Krumlov výstavní prostory opravil a jsou zkolaudovány. Obrazy budou zapůjčeny na pět let, pak se vrátí do Prahy.

V současné době je cyklus dvaceti pláten v depozitáři Galerie hlavního města. V brzké době by se měl na pět let přestěhovat do nově zrekonstruovaných prostor zámku v Moravském Krumově. „Město Moravský Krumlov splnilo podmínky, které mu hlavní město Praha dalo, abychom mu soubor díla Slovanská epopej zapůjčili. Podmínky byly velmi přísně nastaveny,“ řekla radní Hana Třeštíková (Praha sobě). O smlouvě o zápůjčce by mohlo zastupitelstvo hlavního města rozhodovat ve čtvrtek.

Podmínkou výpůjčky byla úprava prostor, kterou tamní radnice již provedla. Mezi požadavky bylo například potřebné technické vybavení, zvláštní sjednané pojištění a prostory musely být vybaveny speciálním protipožárním systémem či zabezpečovacím zařízením. „Proběhla přísná měření prostor vzhledem ke klimatu. To samé osvětlení,“ popsala Třeštíková.

Kvůli podmínkám musel Moravský Krumlov zámek za 58 milionů opravit. Z toho 43 milionů pokryla dotace od státu, deset milionů dal kraj a zbytek město.

Přesný termín přesunu pláten z Prahy do Moravského Krumlova nechtěla Třeštíková s odkazem na bezpečnost říci. „Až budou přesunuta a částečně vystavena, tak bychom novináře seznámili i s konkrétním termínem otevření expozice,“ dodala.

Podle starosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny (TOP 09) se díla nebudou převážet najednou. „Bude to tak natřikrát, ale není to horizont měsíce, ale dvou až tří týdnů, maximálně čtyř. Chceme mít epopej co nejrychleji,“ uvedl starosta. K vidění by podle něj mohla být díla už v červenci.

Muchova vnučka preferuje Zbraslav

Vedení města jedná se společností Crestyl, že by byla plátna po návratu do Prahy vystavena na 25 let v budovaném paláci Savarin na Václavském náměstí. Praha by mezitím postavila samostatnou budovu pro epopej, což byla Muchova podmínka při darování pláten městu. S umístěním v Savarinu nesouhlasí jedna z dědiček, Muchova vnučka Jarmila Mucha Plocková. Preferuje dočasné umístění v zámku na Zbraslavi.

Prvních 11 pláten epopeje bylo v roce 1919 vystaveno v pražském Klementinu a v letech 1920 až 1921 sklízela úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu. Celá epopej byla poprvé vystavena v roce 1928 ve Veletržním paláci v Praze a obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy. V roce 1933 byla plátna srolována a uložena do depozitáře.

Až v roce 1963 byla opět vystavena na zámku v Moravském Krumlově. Odtud je někdejší vedení Prahy nechalo před více než deseti lety odvézt, což tehdy radní zdůvodnili špatným stavem moravskokrumlovského zámku, který díla ohrožoval. Poté byla střídavě ve Veletržním paláci v Praze, v depozitáři nebo zapůjčena do ciziny.