Karlovarský kraj nesouhlasí s rozdělením peněz pro uhelné regiony. Obrátil se na Evropskou komisi

Karlovarský kraj se obrátil na Evropskou komisi kvůli rozdělení peněz z Fondu spravedlivé transformace (FST) mezi tři uhelné regiony České republiky. Poukazuje na to, že vládou schválené rozdělení 41 miliard, které by měly Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj získat na přechod od uhelné ekonomiky, nezohledňuje skutečné potřeby jednotlivých oblastí.

Karlovarský kraj by měl získat sice v přepočtu na obyvatele nejvíc peněz, ale v absolutní částce jen 6,3 miliardy korun, Ústecký pak 15,8 miliardy, Moravskoslezský 18,9 miliardy korun.

„Z našeho pohledu nebyla použita metodika, která byla Evropskou komisí aplikována na rozdělení peněz mezi jednotlivé členské země. Proces našeho připomínkování nebyl transparentní a nebyl partnerský a naše připomínky nebyly dodnes vypořádány. A myslíme si, že by Evropská komise měla tento podnět vzít vážně a případně doporučit České republice, aby se alokací zabývala znovu,“ řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

Hlavním kritériem byl počet obyvatel

Karlovarský kraj se dopisem obrátil na zastoupení Evropské komise v České republice i přímo na eurokomisařku, která má Fond spravedlivé transformace na starosti. Poukazuje například na to, že dominantním kritériem byl při rozdělování počet obyvatel, zatímco skutečnou potřebu transformace rozdělování nezohlednilo v dostatečné míře.

Ještě před rozdělováním peněz mezi jednotlivé kraje se diskutovalo i o tom, jestli zvolit metodu obálek, ve kterých by byly peníze určené pro jednotlivé tři kraje nebo nechat všechny tři regiony soutěžit se svými projekty i mezi sebou. Nakonec se zvolila metoda obálek.

Podle hejtmana Kulhánka by se ale ani v případě, že by stát nakonec zvolil volnou soutěž projektů ze všech tří regionů, Karlovarský kraj nebál. Jen do výzvy se přihlásilo v Karlovarském kraji 46 projektů, ze kterých by se měly vybrat ty nejlepší, nejpřipravenější a s největší šancí pomoci regionu s přechodem na hospodářství, které nebude založené na těžbě a zpracování uhlí.

V Karlovarském kraji je nejnižší průměrná mzda

FSP (Just Transition Fund) je jedním z finančních nástrojů, kterým chce Evropská unie pomoci regionům ve členských státech v přechodu na jinou ekonomiku. Důraz se klade zejména na projekty, jež nabídnou lidem dosud zaměstnaným v uhelném průmyslu nová pracovní místa. Podporu by měly mít plány zaměřené na obnovitelné zdroje energie, ale i technologie s vyšší přidanou hodnotou.

Právě v této oblasti je Karlovarský kraj daleko za ostatními dvěma regiony, nemá veřejnou vysokou školu, počet pracovníků ve vědě a výzkumu je minimální a v kraji převažují pracovní místa s nízkou vzdělaností. Důsledkem je pak i nejnižší průměrná mzda ze všech krajů, v prvním čtvrtletí to bylo 30 148 korun, zatímco celostátní průměr dosáhl 35 285 korun.