Pražský soud zvýšil peněžitý trest jednomu z obžalovaných v kauze údajného zvýhodňování léků

Události ČT: Soud zvýšil peněžitý trest za údajné zvýhodňování léků (zdroj: ČT24)

Pražský městský soud ve čtvrtek zpřísnil peněžitý trest o 100 tisíc korun na 800 tisíc jednomu z obžalovaných, kteří se podle spisu podíleli na systému nelegální podpory prodeje léků. Zbylým šesti obžalovaným potvrdil tresty, které jim loni uložil Obvodní soud pro Prahu 2. Informoval o tom mluvčí soudu Adam Wenig. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

Obžaloba tvrdila, že lékaři z různých částí republiky přijímali v letech 2008 až 2013 úplatky za přednostní předepisování některých medikamentů, podle policie šlo o částky od 370 tisíc korun do 2,5 milionu.

Obvodní soud podle serveru iDNES.cz loni v prosinci konstatoval, že lékaři svým pacientům nijak neubližovali a škoda nevznikla ani pojišťovnám. Lékaři podle soudu podlehli dobové tendenci a slibům farmaceutických firem, cituje server z rozsudku.

Nejpřísnější trest podle webu soud uložil praktickému lékaři Josefu Kořínkovi, který má podle nyní pravomocného verdiktu zaplatit tři miliony korun. Lékař svoji vinu odmítal.

Původně bylo obviněno víc zdravotníků

Zbylí lékaři měli zaplatit tresty od 400 tisíc do 800 tisíc korun. U Kořínka a ještě jednoho obžalovaného ve čtvrtek odvolací soud upravil popis skutku v rozsudku v jejich prospěch, doplnil Wenig, tresty soud ponechal ve stejné výši. Pavol Veselý, který podle vyšetřovatelů trestnou činnost organizoval a řídil, je souzen v odděleném řízení.

V případu bylo původně obviněno více lidí, u některých lékařů však státní zastupitelství podmíněně zastavilo trestní stíhání poté, co poslali peníze na pomoc obětem jiné trestné činnosti. Tuto možnost však dostali pouze ti, kteří se přiznali a kteří na úplatcích nevzali více než půl milionu korun.

Česká lékařská komora na dotaz České televize uvedla, že už se případem zabývat nebude. „Nikdo nemůže být trestán za stejný čin dvakrát. To znamená, že pokud ti lékaři jsou potrestání z rozhodnutí soudu, pak již nemá Česká lékařská komora žádný prostor, aby je trestala znovu,“ uvedl prezident komory Milan Kubek.