V Unipetrolu našli leteckou pumu. Policie musela evakuovat přes pět tisíc lidí

Na stavbě nové výrobní jednotky v areálu Unipetrolu našli zaměstnanci při výkopových pracích nevybuchlou 250kilovou leteckou pumu z druhé světové války. Policie proto na víc než dvě hodiny uzavřela silnici I/27 mezi Mostem a Litvínovem. Provoz byl obnoven ve 14:30. Evakuováno muselo být přes pět tisíc lidí.

Nález oznámili zaměstnanci závodu. Na pumu totiž narazili při výkopových pracích, které se provádí přímo v areálu. Mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl uvedl, že v chemičce zůstali pouze zaměstnanci nezbytní k udržení provozu. „Ti se řídí havarijním plánem, který je zpracovaný pro tyto případy. Kontinuita výroby ohrožena není,“ řekl.

Pyrotechnik nevybuchlou pumu zneškodnil. Podle policejní mluvčí Ludmily Světlákové bude odvezena mimo areál k řízené likvidaci. Žádná obydlí poblíž chemičky nejsou, nebyla proto nutná evakuace obyvatel.

Zaměstnanci narazili na pumu při výkopových pracích
Zdroj: PČR

Policie na víc než dvě hodiny uzavřela silnici I/27 mezi Mostem a Litvínovem, v půl třetí odpoledne byl provoz znovu obnoven.

Před dvěma lety se na Litvínovsku našla rovněž nevybuchlá americká letecká puma při výkopových pracích. O její zneškodnění, které trvalo zhruba dvě hodiny, se tehdy postarali pyrotechnici. Evakuace nebyla nutná. 

Mostecko bylo za války cílem náletů spojenců

Mostecko se stalo během druhé světové války cílem velkých náletů spojeneckého letectva. Chemický závod Rafinerie Sudetenländische Treibstoff Werke v Záluží vznikl za účelem uspokojení potřeb německé válečné mašinerie v dodávkách pohonných hmot a byl významným producentem syntetického benzinu.

Továrna proto neušla pozornosti Spojenců, kteří ji poprvé bombardovali v půlce května 1944, podruhé pak v červenci 1944. Letecké bombardování na jaře 1944 bylo součástí širší kampaně známé jako bitva o benzin. Při zemních pracích v areálu chemičky a jejím okolí se od té doby často najdou nevybuchlé pumy.

  • 23. března 2015 –⁠ Policie v Opavě-Kateřinkách kvůli nevybuchlé munici evakuovala 700 lidí.
  • 4. listopadu 2016 –⁠ V Brně v Řípské ulici ve Slatině našli dělníci nevybuchlou pumu z druhé světové války, policie evakuovala asi 200 lidí z přilehlých bytových domů a dětského herního centra.
  • 13. března 2019 –⁠ Policejní pyrotechnici zneškodnili v Mariánských Radčicích na Mostecku americkou pumu z druhé světové války vážící téměř 230 kilogramů.
  • 29. května 2019 –⁠ Policie spolu s hasiči evakuovala v Plzni asi 20 000 lidí kvůli nálezu válečné letecké pumy, kterou našli dělníci při výkopových pracích v areálu atletického stadionu ve Vejprnické ulici.
  • 25. září 2019 –⁠ Kvůli nálezu nevybuchlé letecké pumy poblíž víceúčelové haly Home Credit Arena v Liberci policie evakuovala 5000 lidí.
  • 17. října 2019 –⁠ Při výkopových pracích objevili dělníci v Kunovicích na Uherskohradišťsku leteckou pumu. Z průmyslového areálu, kde se munice našla, evakuovali policisté 1300 lidí.
  • 17. února 2020 –⁠ Zhruba padesátikilogramovou leteckou pumu z druhé světové války našli ráno při stavebních pracích v Milovicích na Nymbursku. Evakuováno bylo asi 70 lidí.
  • 24. února 2020 –⁠ Policie evakuovala bezmála 300 obyvatel Kuřimi včetně žáků odborné školy kvůli nálezu letecké pumy z druhé světové války. Lidé se domů mohli vrátit zpět za více než dvě hodiny. Pumu pyrotechnik deaktivoval a převezl k odborné likvidaci.
  • 17. září 2020 –⁠ Muž při houbaření v obci Závada na Opavsku nalezl dělostřeleckou minu ráže 82 milimetrů.
  • 1. května 2021 –⁠ Okolo 300 lidí bylo evakuováno z domů v obci Sosnová na Opavsku, poté co tam hledač kovu našel nevybuchlou leteckou pumu z války. Vzhledem ke stavu munice provedl policejní pyrotechnik na místě její řízenou likvidaci. Evakuováni byli lidé z okolí 1,5 km.