Začala úplná uzavírka v Koněvově ulici na Žižkově. Řidiči musí do Olšanské

V obou směrech je uzavřena frekventovaná Koněvova ulice na pražském Žižkově. Technická správa komunikací ohlásila uzavírku v celé délce, osobní auta by ji měla objíždět po Olšanské. Autobusy ale ve směru do centra dojedou až ke křižovatce s Černínovou ulicí, v opačném směru je zcela neprůjezdná Koněvova mezi křižovatkami s Rokycanovou a Domažlickou ulicí. Práce v Koněvově potrvají až do listopadu, na prázdniny bude ulice jednosměrně zprůjezdněna.

Po zimní pauze a dvouměsíčním dílčím omezení naplno pokračuje rekonstrukce Koněvovy ulice, která již loni působila na Žižkově dopravní potíže. Od března byla průjezdná jednosměrně, nyní již lidé, kteří v Koněvově bydlí nebo dojíždějí například do stacionáře pro osoby s kombinovaným postižením, neprojedou ani jedním směrem.

„Bude nutné kompletně odfrézovat povrch a opravit všechny konstrukční vrstvy vozovky až do hloubky 70 centimetrů. Také budeme napojovat nové silniční vpusti. Budeme je napojovat až do hloubky 4 metrů na stávající kanalizační stoku,“ upřesnila mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Ulice je uzavřena pro silniční dopravu v obou směrech. Směrem k Ohradě je zcela neprůjezdná mezi křižovatkami s Rokycanovou a Domažlickou, v opačném směru mezi Černínovou a Rokycanovou. Zůstane to tak do 4. července. O prázdninách bude Koněvova částečně průjezdná, ale pouze směrem do centra. „Zvolili jsme směr do centra, protože v dopravní špičce je tento směr vytíženější,“ ozřejmila Lišková.

Koncem srpna se Koněvova znovu zavře a do začátku listopadu jí nikdo neprojede. TSK nechá po prázdninách dokončit vozovky. Bez omezení se na Koněvově bude jezdit až v prosinci – od 8. listopadu bude otevřen znovu jen směr do centra.

 „Koněvova ulice se stane – podobně jako Husitská – bulvárem. Vrátí se sem mozaikové chodníky s takzvanou pražskou mozaikou. Dále zde bude nová vozovka a nové parkovací stání. Parkování zde bylo řešeno z velké části i na chodnících, proto bychom rádi vrátili chodníky chodcům. Bude zde nový inventář, také se zde dělá nové veřejné osvětlení,“ nastínila mluvčí TSK.

Objížďky: Auta Olšanskou, autobusy Jeseniovou a Roháčovou

Objízdná trasa pro auta vede po Olšanské ulici, kam se řidiči dostanou na západě po Prokopově a na východě po ulici Jana Želivského. Kvůli uzavírce Koněvovy jsou také odkloněny autobusové linky 133, 136 a 207 a také noční 908 a 909. Směrem na východ (nahoru) jezdí autobusy Jeseniovou ulicí – což není novinka, jezdí tak již od března, kdy začalo jednosměrné omezení v Koněvově. Novinkou však je odklon autobusů v západním směru (dolů). Po Koněvově jezdí až po zastávku Černínova. Pod ní pokračují po souběžné Roháčově ulici.

Loňská etapa rekonstrukce Koněvovy se týkala kratšího úseku Prokopova–Rokycanova, ale i jeho uzavírka představovala komplikace. Žižkovská radnice se jim spolu s magistrátem snažila předejít mimo jiné omezením parkování v Seifertově ulici.

V roce 2018, kdy se opravovala Husitská ulice, na kterou Koněvova navazuje, Seifertova v prvních dnech kolabovala a řidiči, ale i cestující v tramvajích v ní neplánovaně strávili i více než půl hodiny. Pražské úřady se vzájemně obviňovaly ze zodpovědnosti za dopravní kolaps na Žižkově a tehdejší primátorka Adriana Krnáčová prohlásila, že jsou podle ní „Pražané trochu zpovykaní“, když se jim nelíbí čekat v dopravních zácpách.