Areál bývalého cukrovaru v Břeclavi se promění ve čtvrť s byty, knihovnou a sportovní halou

Vedení Břeclavi vybralo vítěze urbanistické soutěže na revitalizaci areálu bývalého cukrovaru. V místě by měla vzniknout polyfunkční čtvrť s byty, novou knihovnou nebo třeba sportovní halou. Historický ráz ale zůstane beze změny.

Jeden z největších cukrovarů na Moravě založila ve městě v roce 1862 významná židovská rodina. „Dokázali denně spotřebovat až osm tisíc metráků cukrové řepy. Vytvářeli z ní kvalitní cukr, který potom distribuovali téměř do celé Evropy. Byli taky největším zaměstnavatelem v regionu, pracovalo tady až na tisíc dělníků,“ říká historička Kateřina Seibertová.

Definitivně v cukrovaru ruch strojů utichl v roce 1990. Část industriální dominanty nenašla dodnes nové využití. To by se ale mělo změnit. Město, které je vlastníkem většiny pozemků, vybralo vítěznou studii na jeho revitalizaci. „Součástí areálu by měly být polyfunkční a bytové domy. To je plán, který je zaměřený na soukromý sektor. Město by chtělo stavět dva zásadní objekty občanské vybavenosti, a to je sportovní hala a knihovna,“ řekl místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (STAN).

Areál cukrovaru v Břeclavi
Zdroj: ČT24

V místě by tak mělo vzniknout bydlení zhruba pro jeden a půl tisíce lidí. „Pravděpodobně půjdeme cestou projektu pro územní řízení. Chceme umístit komunikace a sítě. Pokud se podaří získat dotaci, tak bychom mohli příští rok kopnout do země,“ věří místostarosta.

Ambicí studie je jako součást nové čtvrti vytvořit u řeky taky náplavku. Město ale musí tuto možnost projednat s Povodím Moravy.

Celkové náklady za město budou s podporou dotací zhruba 450 až 600 milionů. Soukromá výstavba by měla stát 1,5 miliardy. Proměna brownfieldu bude podle odhadů trvat přibližně deset let.